Μπρα ντε φερ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

17:12 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

«Πιστεύω ότι τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία, ένα κλειδί για την επιτυχία, γιατί χρειαζόμαστε –ειδικά στην Ελλάδα– ανάκαμψη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. «Όπως γνωρίζετε, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις – η δομική και δημοσιονομική προσαρμογή – εφαρμόζονται και υλοποιούνται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα με επιτυχία», πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί

και τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Γαλλίας προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις. «Είμαι εδώ για να εξασφαλίσω μια συμφωνία, υπό τον όρο ότι αυτή είναι εφικτή», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι διαλλακτικοί, θα προσπαθήσω να συνομιλήσω μαζί τους, αλλά μέχρις ενός σημείου», είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει τρόπο για να γεφυρωθούν. «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των προτάσεων», είπε. «Όσον αφορά τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να υπάρχει ένα σχέδιο», τόνισε.

Αμετακίνητος από τις θέσεις του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης εξαιτίας των απαιτήσεών του. «Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, το Νοέμβριο, οι αριθμοί που προτάθηκαν [σ.σ. για τις κοινοτικές δαπάνες] ήταν πολύ υψηλοί. Πρέπει να πέσουν και αν δεν πέσουν δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε.

Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα