Μπουργιατία: επιστροφή στις ρίζες στην νοτιοανατολική Σιβηρία

Επιστροφή στις ρίζες
Τα παλιά χρόνια κάθε σπίτι στην Μπουργιατία είχε καμήλες. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα αυτό άλλαξε. Σήμερα οι καμήλες επιστρέφουν στη ζωή των κατοίκων.
«Λένε πως παλιά, πριν γεννηθούμε εμείς, οι Μπουργιάτες είχαν πολλές καμήλες. Σήμερα θέλουμε αυτό να αναβιώσει,» λέει ο Μπαΐρ Μαντάνοφ, οδηγός κοπαδιού.
Το γεγονός ότι οι καμήλες έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους στα εθνικά πάρκα είναι ένα από τα πολλά σημάδια πως η Μπουργιατία επιστρέφει στις ρίζες.
Πρωτεύουσα της Μπουργιατίας είναι το Ουλάν Ουντέ, μια σύγχρονη πόλη γεμάτη

ζωή. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής. Οι αυτόχθονες Μπουργιάτες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Στα νοτιοανατολικά της Μπουργιατίας βρίσκεται η λίμνη Βαϊκάλη που συγκεντρώνει το 20% του καθαρού νερού του πλανήτη. Κάθε βαριά βιομηχανική δραστηριότητα αποκλείεται λόγω του κινδύνου μόλυνσης της περιοχής.
Το μπλε μάτι της Σιβηρίας, η λίμνη Βαϊκάλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είναι η λίμνη με το μεγαλύτερο βάθος στον κόσμο και τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Η προσέλκυση τουριστών και οι υποδομές που κατασκευάζονται προκαλούν ανησυχία για την διατήρησή της τεράστιας βιοποικιλότητας.
Η αναβίωση των πολιτιστικών παραδόσεων προσελκύει τουρίστες. Τα παραδοσιακά έθιμα στα χωριά περιλαμβάνουν νομαδική λατρεία στις θεότητες της φύσης, αφιερώματα, ψαλμωδίες και γεύματα, όπως το βραστό αρνί. Το κρέας του θεωρείται αγνό και υγιεινό ενώ με τα κόκαλα του ζώου προβλέπουν το μέλλον.
«Αυτά τα ψηλά βουνά, τα ιερά βουνά που μας περιβάλλουν, μας προστατεύουν από πολλά δεινά. Κάθε πρωί προσευχόμαστε στους ιερούς θεούς – στα βουνά μας και τις θεότητες που κατοικούν στις βουνοκορφές,» λέει η Ντυμπρίν Μπορχόνοβα, καλλιτεχνική διευθύντρια του παραδοσιακού συγκροτήματος Hengerge.
Ιαματικός τουρισμός
Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα