Μπαράζ επενδύσεων στην τεχνολογία των ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Η δραστηριότητα αναφορικά με τις επενδύσεις στα ΜΜΕ των ΗΠΑ «σφυρηλατεί» τα θεμέλια της βιομηχανίας της ενημέρωσης, αλλάζοντας το «παιχνίδι» και τις εξελίξεις στη δημοσιογραφία, σύμφωνα με την έκθεση του Pew Research Center του 2014 «News Media», στην οποία αναφέρεται η χρηματοδότηση από διάφορους επιχειρηματίες, όπως αυτές της Amazon (Τζεφ Μπέζος) και του eBay

(Pierre Omidyar).

«Υπάρχει μια αλάθητη αίσθηση της νέας ενέργειας που προέκυψε κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου έτους», δήλωσε ο Amy Mitchell , διευθυντής έρευνας δημοσιογραφίας στο Pew και συγγραφέας της έκθεσης. «Αυτό που βλέπουμε είναι άτομα (επενδυτές) με οικονομικούς δεσμούς με τις εταιρείες τεχνολογίας να διεισδύουν στο χώρο της ενημέρωσης».

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της γιγαντιαίας ιστοσελίδας λιανικών πωλήσεων Amazon, εξέπληξε τον τομέα των μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Αύγουστο με την κίνησή του για να αποκτήσει την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια από τους παλιούς ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Graham. Ο Μπέζος δήλωσε είπε στους υπαλλήλους της εφημερίδας να «εφευρίσκουν» και να «πειραματίζονται», όπως το Internet «ξεσηκώνει» τις επιχειρηματικές ειδήσεις.

Τον Οκτώβριο, ο Omidyar είπε ότι θα οικοδομήσει μια ανεξάρτητη οργάνωση μέσων ενημέρωσης για τη μετάδοση ειδήσεων, με αντικείμενα από τον αθλητισμό μέχρι και την πολιτική για mainstream αναγνώστες. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ψηφιακά μέσα το 2013, τα οποία έχουν απορροφήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, δείχνουν οι εκτιμήσεις στην έκθεση της Pew. Η έκθεση ανέφερε ότι για πρώτη φορά ότι το 2013 προστέθηκαν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχεδόν 500 ψηφιακές «εξόδους» ειδήσεων. «Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει ένα νέο άνεμο αισιοδοξίας -ίσως και ελπίδα- για το μέλλον της αμερικανικής δημοσιογραφίας», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Αρκετά νέα ξεκινήματα σε μέσα ενημέρωσης, όπως τα Vox Media και Mashable, τα οποία επενδύουν στην είδηση, έχουν λάβει εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης πέρυσι. Παρόλα αυτά, η μελέτη προειδοποίησε ότι οι νέες επενδύσεις, αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κομμάτι της συνολικής βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης, η οποία «αιμορραγεί» λόγω της μείωσης εσόδων και της μείωσης του προσωπικού τους.

Η έκθεση εκτιμά ότι η βιομηχανία ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται περίπου 60 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια σε ετήσια έσοδα μέσω της διαφήμισης που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των εσόδων της. Οι επενδύσεις από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και φιλανθρωπία ανέρχονται σε μόλις 1% επί του συνόλου των εσόδων. Απ” την άλλη, από μόνη της η Google είχε έσοδα περίπου 59 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Συνολικά, η «βιομηχανία της εφημερίδας» στις ΗΠΑ έχασε περισσότερες από 16.000 θέσεις εργασίας από το 2002 έως το 2012 . Ο κλάδος αριθμεί σήμερα περίπου 38.000 άτομα που εργάζονται ως συντάκτες σε αυτόν.

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν επίσης ότι οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στις ΗΠΑ εξαγοράζονται συνεχώς από επενδυτές με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στο 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα