Αύριο η οριστική απόφαση για τη δόση

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της ομάδος εργασίας του Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση να έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το τέλος της αυριανής τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό “briefing”, στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα.

Η εκταμίευση

της πρώτης υπο-δόσης των 2,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις 29 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα εγκρίνει σήμερα το τελευταίο από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα που αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών.

Η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε σήμερα και ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, οι ειδικότητες των οποίων καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις περί υποχρεωτικής μετάταξης σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού στην οικεία περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επίσης στην διαδικασία σύστασης προσωποπαγών θέσεων για την τακτοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού προσωπικού, επιτρέπεται η κατάργηση οργανικών θέσεων και από κατώτερη κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι περίπου 80 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που είχαν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, προκειμένου να μην ενταχθούν σε κινητικότητα μετακινούνται σε προσωποπαγείς διοικητικές θέσεις.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εντάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), η οποία άσκησε πιέσεις μέχρι τέλους, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα είναι εντάξει προς τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δώσουν στην Ελλάδα το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 4 δισ. υπό τη μορφή κερδών των κεντρικών τους τραπεζών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίστηκε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς της τρόικας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει με ικανοποιητικό τρόπο τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, πλην μίας δράσης, η έγκριση της οποίας από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των χωρών του ευρώ, οι προαπαιτούμενες αυτές δράσεις περιλαμβάνουν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης και των εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πάντως, ο Γ. Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι για να υπάρξει εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,5 δισ. ευρώ όρος είναι η επιβεβαίωση σχετικά με την εκπλήρωση του τελευταίου προαπαιτούμενου, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες από τις χώρες της Ευρωζώνης για το τελικό «πράσινο φως», διαδικασία που αναμένεται να υλοποιηθεί έως τις 29 Ιουλίου.

Αποσαφήνισε ακόμη ότι εφόσον αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, θα εξουσιοδοτηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εκταμιεύσει το πρώτο τμήμα της επόμενης δόσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εκπληρώσει 21 από τα 22 προαπαιτούμενα και το 22o, που αφορά το ζήτημα της κινητικότητας στο υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να εκπληρωθεί σήμερα με τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι η δόση των 2,5 δισ. ευρώ θα έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως αύριο Παρασκευή. Ομως η καθυστέρηση στην ψήφιση του προαπαιτούμενου, που αναμένεται να γίνει σήμερα, μετέθεσε για δύο εργάσιμες μέρες την καταβολή των χρημάτων.

Στις 28 Ιουλίου θα συνεδριάσει, εξάλλου, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ.

Γ. Στουρνάρας: Εντός των στόχων το πρόγραμμα

«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε γεύμα εργασίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογραμμίζοντας ότι και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το 2013 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, που σωρευτικά από το 2008 θα ανέλθει σε μείωση του πραγματικού προϊόντος κοντά στο 27%. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά έξι χρόνια ύφεσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι υψίστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα