ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Αν και η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν αποτελεί πιά ταμπού, η «Λα Ρεπούμπλικα» παρομοιάζει αυτό το ενδεχόμενο με τον Αρμαγεδώνα.

«Ο πραγματικός κίνδυνος, όμως, είναι η μετάδοση της κρίσης. Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδώνα», αναφέρει ο Ιταλός αναλυτής Έττορε Λιβίνι σε άρθρο του,

που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της Ρώμης.

Εκτιμά δε ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα σήμαινε για την χώρα μας «περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20%, υποτίμηση του 50% του νομίσματος και πληθωρισμό που θα εκτιναχθεί, πάντα, περίπου στα ίδια επίπεδα». Έτσι, ο Έττορε Λιβίνι βλέπει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μόνο μέσα από τον τουρισμό, γιατί όπως υπογραμμίζει: «Η εφοπλιστική βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια λίγων οικογενειών οι οποίες σκέπτονται ήδη σε δολάρια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού».

Ο Έττορε Λιβίνι αξιολογεί ότι «το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ανοίξει τεράστιες οπές στις δημόσιες οικονομίες των χωρών του Ευρώ» και «ίσως συνοδευόταν από ανακεφαλαιοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Υπενθυμίζει, όμως, ότι «μετά το πρώτο κούρεμα του χρέους, σχεδόν όλες οι τράπεζες μείωσαν στο ελάχιστο το ποσοστό ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους».

Τέλος, αποτιμώντας την ιταλική οικονομία, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η χώρα του «δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην αύξηση των σπρεντ, για να καλύψει την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της». Στο ίδιο πνεύμα, κρίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατη η διάσωση Ισπανίας και Ιταλίας από τον ESM, ο οποίος παρέχει μόνο 500 δισ. ευρώ, «που δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση αρκετά, για να αντιμετωπισθεί η επίθεση κατά των Piigs», σχολιάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα