Αργεντινή: Δεκαεξάχρονοι στις κάλπες

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο κλίμα με τους επικριτές του μέτρου, κυρίως από την αντιπολίτευση, να κατηγορούν την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ότι προέβη σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αυξήσει τη δύναμή της και να παρατείνει την παραμονή της στην προεδρία. Μάλιστα η αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα πριν από την ψήφιση του νόμου.

Αντίθετα οι υποστηριχτές του μέτρου υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να διευρυνθεί η συμμετοχή

στα πολιτικά πράγματα.

Τελικά ο νόμος εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά. Όμως όσον αφορά τη συμμετοχή των 16αρηδων στις  βουλευτικές εκλογές απαιτείται συνταγματική αλλαγή που μπορεί να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο η συμμετοχή θα είναι προαιρετική για τους 16άρηδες και τους 17άρηδες, ενώ υποχρεωτική παραμένει  για τις ηλικίες από τα 18 ως τα 70 έτη.

Σημειώνεται ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο έφηβοι 16 και 17 ετών θα μπορούν πλέον να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής η νόμιμη ηλικία για να ψηφίσει κανείς είναι τα 18 έτη. Ωστόσο στη Βραζιλία, στο Εκουαδόρ και στη Νικαράγουα οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν από την ηλικία των 16.

Keywords
Τυχαία Θέματα