Με 152 «ναι» και 141 «όχι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Για το νομοσχέδιο ψήφισαν 293 βουλευτές. Υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση, ενώ καταψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Απόστολος Κακλαμάνης για λόγους υγείας αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας.

Σε νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα

με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα

-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής επί τα βελτίω στο νομοσχέδιο. Αυτές αφορούν κυρίως τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Στην ουσία ο υπουργός υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις που του κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής:

- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Θα πληρώνουν ελάχιστη δόση για το δάνειό τους στην τράπεζα όσο το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης που πλήρωναν, αντί 30% που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Δηλαδή, αν κάποιος πλήρωνε δόση 1500 ευρώ το μήνα, θα πληρώνει πλέον 300 ευρώ το μήνα και όχι 500 που θα έπρεπε να καταβάλει αν πλήρωνε με βάση το 20%.

- Για πολύτεκνους, τρίτεκνους και αναπήρους: Για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα πληρώνουν ελάχιστη δόση 10% των μηνιαίων αποδοχών τους, αντί του 20% που θα πλήρωναν με την αρχική πρόβλεψη. Ειδικά για αυτούς το πρώτο κλιμάκιο (δόση 10%) ισχύει έως 20.000 ευρώ και όχι έως τις 15.000 που ισχύει για τους υπολοίπους.

- Αποσαφηνίζεται ότι εισοδηματικό κριτήριο αποτελεί το δηλωθέν και όχι το τεκμαρτό εισόδημα του δανειολήπτη.

Και οι οδοντίατροι του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ

Οι οδοντίατροι του ΕΟΠΥΥ εντάσσονται στο ΕΣΥ, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, μετά από προσθήκη, στη σχετική ρύθμιση για τους γιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων από τον υπουργό Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Κυριαρχούν οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση

Η συζήτηση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους και με αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για καταστροφολογία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλη αντέτεινε ότι μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαγράφουν βουλευτές όχι όμως την πραγματικότητα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας έκανε λόγο για καταστροφολογία τονίζοντας ότι το κόμμα του συνέβαλε στο να μπουν κόκκινες γραμμές.

Παπαρήγα: « Δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία»

«Τα κριτήρια είναι καθαρά ταξικά και επικαλύπτονται με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι κριτήρια διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών πριν 50 χρόνια» είπε η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, επί του νομοσχεδίου, για την αναστολή των πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών. Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λέγεται «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», διερωτώμενη προς την κυβερνητική πτέρυγα, «λέτε ότι μια οικογένεια με 35.000 εισόδημα το χρόνο μπορεί να δίνει 485 ευρώ όταν έχει τόσους φόρους τόσα χαράτσια αλλά δεν έχει συμβόλαιο με την απασχόληση; Πως θα κρίνετε κάποιον που δουλεύει τρεις μήνες το χρόνο ή παίρνει 385 ευρώ, ποιες θα είναι οι εύλογες δαπάνες;». Όπως είπε μάλιστα: «Το 2014 δεν μπορεί να μας φορολογείτε με βάση τα μικτά εισοδήματα, που είχαμε, πριν κοπούν οι συντάξεις. Εγώ δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία. Δεν μπορεί να με φορολογείς με δύο συντάξεις, από τις οποίες πραγματικά τώρα το 50%. Φέρνω το παράδειγμά μου, για να μην μου πείτε ότι λέω ψέματα. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τα έσοδά μας, τα πραγματικά από τα πόθεν έσχες και θα μου πείτε ότι θα βάλετε εύλογες δαπάνες διαβίωσης; Δεν δέχομαι να μου καθορίσετε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Επίθεση Στουρνάρα στον Τσίπρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2014 η βουλή θα καταπιαστεί με λιγότερο επώδυνα θέματα και περισσότερο με θέματα για την ελάφρυνση του χρέους, την επαύριο της κρίσης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με το μέλλον του τόπου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι όλα αυτά τα αντιφατικά, που υποστηρίζει, δεν θα τα βρει κανείς πουθενά σε κανέναν διανοητή, απευθύνθηκε στο Σώμα για να τονίσει ότι «αυτές τις μέρες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό έργο μιας δύσκολης χρονιάς και βρισκόμαστε στην τελευταία και πιο δύσκολη στροφή». «Κάποιοι σήκωσαν τα βάρη δύσκολων αποφάσεων, κάποιοι όμως επαναπαύτηκαν στην πιο προνομιακή δουλειά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή την ανακύκλωση, την κινδυνολογία, την καταστροφολογία, την μεμψιμοιρία, τη γκρίνια. Κι από προτάσεις «μηδέν», το απόλυτο μηδέν. Μετά από δύο χρόνια που είμαι εδώ δεν έχω ακούσει ούτε μία δημιουργική πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή και την πρωινή ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι μια soui generis περίπτωση διανόησης «δηλαδή πιστεύει στη δημιουργία πλούτου από αέρα κοπανιστό». Όπως σημείωσε διακηρύσσει την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά, σύμφωνα με τις προτάσεις του, ένας πολίτης με ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ και καταθέσεις 200.000 ευρώ, πρέπει να τύχει της ίδιας προστασίας με έναν άνεργο που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο για το δυαράκι που έχει πάρει στη Δραπετσώνα. «Λέει ότι δεν θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά συγχρόνως γυρνάει και λέει προς τους πολίτες της Ευρώπης εγώ δεν θα πληρώσω τα δάνεια που μας χορηγήσατε με τον τσαμπουκά γιατί είναι επαχθή ή θα ορίσω εγώ μονομερώς τους όρους με τους οποίους θα τα πληρώσω» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας και στην κατάληξη της έντονης κριτικής του προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Δηλαδή νομίζει ότι για πολύ καιρό ακόμη θα πατάει σε δυο βάρκες. Τον πληροφορώ ότι θα πέσει στην θάλασσα».

Χατζηδάκης: O ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερά του χαβιαριού

Ως «αριστερά του χαβιαριού» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύουν στην προστασία των εχόντων και όχι των φτωχών.

«Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για το σπίτι του δανειολήπτη είναι λίγο. Είναι δηλαδή λίγο να καλύπτονται σπίτια όπως: Στο Πέραμα σπίτι 350 τ.μ., στο Περιστέρι 250 τμ, στη Νέα Φιλαδέλφεια 222τμ, στη Δάφνη 182 τμ, στο Νέο Ηράκλειο 167 τμ, στην Αγία Παρασκευή 143 τμ», είπε ο υπουργός.

«Αυτή είναι η Αριστερά του χαβιαριού. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τους ισχυρισμούς τους δεν ενδιαφέρονται για τους φτωχούς αλλά για τους έχοντες», σχολίασε.

«Φαίνεται ότι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα των 35.000 ευρώ τους είναι λίγο. Όμως με τα 35.000 ευρώ καλύπτεται το 90% των νοικοκυριών. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόβλεψη 15.000 ευρώ για κινητές αξίες και καταθέσεις πάλι είναι λίγα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 92,8% φυσικών προσώπων έχουν καταθέσεις έως 10.000 ευρώ. Κατά το ΣΥΡΙΖΑ το ότι επιβάλλουμε την υποχρέωση στον δανειολήπτη να πληρώνει το 10% του ετήσιου εισοδήματός του για να σταματήσει τον πλειστηριασμό είναι πολύ. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι κατέθεσε πρόταση νόμου που πρότεινε η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος. Το 10% είναι πολύ και το 30% είναι ικανοποιητικό. Έχετε πρόβλημα με την αριθμητική», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Βενιζέλος : «Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια»

«Το πρόβλημα των τραπεζών είναι κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια και πράγματι η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, τώρα που το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώνεται, είναι το μεγάλο αίτημα», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επεσήμανε δε πως «είναι λάθος η προσέγγιση ότι οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να επιτεθεί στο δανειολήπτη, στο μικρό και μεσαίο νοικοκυριό, να κάνει δρακόντεια επιβολή των ρυθμίσεων» και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι επιλογή ούτε των διοικήσεων των τραπεζών, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «απογοητεύονται όλοι εκείνοι που έχουν ως μόνη σημαία ευκαιρίας την προσδοκία της καταστροφής. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να νοιώθει πιο ασφαλής, σίγουρη, πιο κοντά το αίσθημα της εξόδου από την κρίση».

«Αντιλαμβάνομαι ότι απογοητεύονται όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή, δεν έχουν εναλλακτική πρόταση και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμηχανία τους όταν η κυβέρνηση είναι συνεπής στις εξαγγελίες της», επεσήμανε και εκτίμησε ότι ουσιαστικά «κανείς δεν μένει χωρίς προστασία».

Ανέφερε δε ότι το 1,5% των οφειλετών των στεγαστικών δανείων, που είναι οφειλέτες μεγάλων δανείων, οφείλουν το 50% της συνολικής οφειλής που υπάρχει για τα στεγαστικά δάνεια.

Ένταση για τις τροπολογίες σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τροπολογίες βουλευτών, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έγιναν δεκτές και αφορούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όμως τις ανακοίνωσε, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ότι απαξιώνει τη Βουλή και δεν προσέρχεται να υπερασπιστεί ο ίδιος τις τροπολογίες. Παράλληλα, έκαναν λόγο για παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ζήτησαν την απόσυρση τους. Ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύουν γιατί ο κ. Τσαυτάρης θα έρθει στη Βουλή και θα υπερασπιστεί τις τροπολογίες.

Keywords
γιάννης στουρνάρας, ψηφοφορία, στουρναρας, νέα, χατζηδακης, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, εοπυυ, συριζα, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, βουλη, τσιπρας, ελλαδα, μεμψιμοιρία, περιστερι, ηρακλειο, βενιζελος, αναδιαρθρωση, δημαρ, αποσυρση, κακλαμανης, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, αξια, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, φορολογια 2013, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, αλεκα παπαρηγα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, αιχμη, ανακυκλωση, δανεια, δαφνη, δουλεια, εφορια, ψεματα, αγια παρασκευη, αμηχανια, αρθρο, βαρκες, βυρων, γινεται, δανειο, διαστημα, δραπετσωνα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξι, επρεπε, ετοιμο, ιδια, ισχυει, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθος, ληξη, λογο, μεμψιμοιρία, μηνες, μηδεν, μικρο, νοικοκυριο, ομαδα, οδοντιατροι, οικογενεια, ουσιαστικα, ουσια, πεδιο, ποθεν εσχες, ρυθμιση, σιγουρη, συζητηση, σωμα, σπιτι, σπιτια, στεγαστικα δανεια, χρηστος, ψηφοφορία, δημητρης, εφαρμογη, χωρα, σημαια, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα