Αποσύρονται οι διατάξεις για δάνεια και άνοιγμα τις Κυριακές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ψηφιστούν όλα μέχρι την Κυριακή, ώστε να προλάβει τη Δευτέρα να πάρει το «πράσινο φως» του euroworking group για την χορήγηση τουλάχιστον των 2,8 δισ. που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup αλλά η εκταμίευσή τους διαρκώς αναβάλλεται.

Μέχρι τώρα όμως όλα τα προηγούμενα «ραντεβού» με τη δόση έχουν χαθεί και αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα το θέσει σήμερα το μεσημέρι στους εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων, ανοίγοντας πλέον τα χαρτιά του και για τα πλέον «καυτά» θέματα για τα οποία

ζητείται πολιτική συναίνεση.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ ήθελε να υποβάλλει τις όποιες ενστάσεις του σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό να γίνει λόγω απουσίας του Φώτη Κουβέλη στο εξωτερικό.

Μάλιστα, την τελευταία στιγμή δεν αποκλείεται να «αποσυρθεί» η ρύθμιση που σχεδιάστηκε για την εξόφληση με περίοδο χάριτος των ενυπόθηκων δανείων (καθώς αναμένεται να αποφανθεί και επισήμως επί του οριστικού σχεδίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ίσως και η διάταξη για το «άνοιγμα» των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Ενδεικτικό πάντως της «έντασης» που επικρατεί μεταξύ των μελών της τρικομματικής είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στις σχετικές διαβουλεύσεις ενημέρωσης για το νομοθετικό έργο του υπουργείου Οικονομικών θα μετάσχει και εκπρόσωπος της ΝΔ καθώς τις προηγούμενες φορές συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Τη Νέα Δημοκρατία θα εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει ο βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Το αίτημα για συμμετοχή εκπροσώπου της ΝΔ είναι αποτέλεσμα της δυσφορίας που είχε εκδηλωθεί από βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι ενώ ενημερώνονται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης μένει εκτός ενημέρωσης.

Η Ιπποκράτους θα ήθελε να δει πάντως εντός του νομοσχεδίου και κάποιες από τις προτάσεις της για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το πολυνομοσχέδιο -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- εισάγεται την Πέμπτη στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και διατάξεις για τα φάρμακα, διατάξεις για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το νέο τρόπο καταβολής ΦΠΑ και τους συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα