Απόρρητα τα στοιχεία για τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο

12:45 9/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κλήθηκε από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, Α. Ξηροτύρη και Β. Οικονόμου να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία των ερευνών. Όπως όμως απαντά εγγράφως ο κ. Στουρνάρας, η προκαταρκτική εξέταση που

διενεργεί το ΣΔΟΕ καλύπτεται από το φορολογικό απόρρητο και τη μυστικότητα της δικαστικής προδικασίας. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα στοιχεία «περιήλθαν αυθορμήτως» στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2012 από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αφορούν φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας με καταθέσεις σε συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λουξεμβούργου.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αυτές μπορούν να αναζητηθούν με αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, όμως, ξεκαθαρίζει ότι «το αίτημα ανταλλαγής πληροφοριών υποβάλλεται από την αρμόδια αρχή του ενός συμβαλλόμενου κράτους προς το άλλο δυνάμει οικείων διατάξεων αφού προηγουμένως το αιτούν κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης, που διαθέτει σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο».

«Το αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το συμβαλλόμενο κράτος από το οποίο αποστέλλεται», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και υπενθυμίζει ότι το Λουξεμβούργο έχει λάβει μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή στην οδηγία που ορίζει τα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Με αφορμή δε και την εκφρασθείσα πρόθεση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να χορηγήσει φορολογικές πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε σχετικό γραπτό αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα