Απολύσεις υπαλλήλων με… λευκό ποινικό μητρώο

Η Αθήνα ανέλαβε, έστω κι αν δεν διατυπώνεται σαφώς, τη δέσμευση να απολυθούν 2.000 απασχολούμενοι στο Δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι. Και επειδή πρακτικώς και νομικώς είναι αδύνατο αυτός ο αριθμός να βρεθεί από τη δεξαμενή των «πειθαρχικά ελεγκτέων», η αρχή θα γίνει από τους δεκάδες οργανισμούς του δημοσίου που παραμένουν, χρόνια τώρα, χωρίς αντικείμενο.
«Ο αριθμός θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά, σε πρώτη φάση, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων

ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μαξίμου. Επιβεβαίωσε, δε, ότι οι απολύσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν «το συντομότερο».

Για τις υπόλοιπες 2.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις», όπως τις χαρακτηρίζει ο υπουργός, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 συνολικά απολύσεων εντός του 2013 δεν υπήρξε χθες διευκρίνηση για το πώς θα βρεθούν. Εικάζεται, ωστόσο, ότι κάποιες περιπτώσεις «επίορκων» θα ωριμάσουν ενώ είναι σαφές ότι η δεξαμενή των ΝΠΙΔ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραμένει ανεξάντλητη.

Πρόκειται, άλλωστε, για περισσότερους από 70 φορείς που είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευθούν με άλλους ενώ το προσωπικό θα απολυθεί με όρους ιδιωτικού τομέα (αποζημίωση απόλυσης). Για όσους βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση, προβλέπεται η εξαγορά πλασματικών ετών προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Και μόνιμοι

Προ δύο εβδομάδων, ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στη δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων λόγω κατάργησης της θέσης που κατέχουν. Επρόκειτο για εργαζόμενους που καλύπτονται από τη «μονιμότητα» και αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης. Ήδη με τα νέο οργανογράμματα των υπουργείων, χθες εγκρίθηκαν τα τελευταία πέντε που εκκρεμούσαν, δημιουργείται μία δεξαμενή 206.000 υπαλλήλων από την οποία θα προκύψει το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα (12.500 μέχρι τον Ιούνιο και άλλοι τόσοι μέχρι τα τέλη του έτους) και από εκεί ή θα μετατεθεί σε άλλες θέσεις ή θα απολυθεί.

Καπέλο σε Μανιτάκη

Εχθές, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαίωσε ότι συγκροτείται ομάδα έργου από το Μαξίμου με στόχο την ομαλή προώθηση της συμφωνίας με την τρόικα. Η ομάδα αυτή που θα έχει ως στόχο να «τρέχει» τις διαδικασίες, θα έχει ως επικεφαλής τον Δημ. Σταμάτη, Υπ. Επικρατείας, ενώ θα συμμετέχουν πλην του Γραμματέα Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλου και άλλα στελέχη του Μαξίμου. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει άμεση εικόνα για την εξέλιξη ενώ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, το κλίμα καχυποψίας μεταξύ Μαξίμου και Μανιτάκη παραμένει.

Keywords
Τυχαία Θέματα