«Από το Διαβολογέφυρο στην ηφαιστειακή λάβα της Καμμένης Χώρας»

Σε αυτό το βιβλίο ο Σάββας Αθανασίου μας ταξιδεύει «από την Τροιζήνα του Θησέα, στα Μέθανα του Ηφαίστου» όπως ο ίδιος αναφέρει.

«Τα ηφαιστειακά κακοτράχαλα βουνά του ορεινού όγκου των Μεθάνων και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Τροιζήνα, αποτελούν ελκυστικό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να συναντήσει τον πολιτισμό του Σάρωνα, του Θησέα, της Αίθρας, της Αρσινόης και να ανακαλύψει την Ομηρική πόλη Ηιόνες, που συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο με δύο πεντηκόντορους» γράφει ο Σάββας Αθανασίου και εξηγεί:

«Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των μοναδικών μονοπατιών των Μεθάνων

και της Τροιζηνίας και ιδιαίτερα να περιγράψουμε και να αναφέρουμε τις αφηγήσεις των ιστορικών και των περιηγητών για την σημαντικότερη διαδρομή που αρχίζει από το Διαβολογέφυρο και καταλήγει στην λάβα της Καμμένης Χώρας και στους 30 κρατήρες που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου. Στο διάβα αυτού του περιπάτου συναντάς ένα φαράγγι και ένα ποτάμι, τον Χρυσορρόα, το οποίο εκβάλλει στην αρχαία λίμνη της Ψήφτας και συνδέει τον Ισθμό των Μεθάνων, με δύο, ουσιαστικά απάτητα και παρθένα σπήλαια, του Στενού και του Περιστεριού, που σε οδηγούν στην μαύρη πέτρα, που “έφτιαξε με θυμό αλλά και με φαντασία ο Ήφαιστος. Το μονοπάτι αυτό του πολιτισμού και της φύσης είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Της Χερσονήσου των Μεθάνων, του Πόρου και της Τροιζηνίας. Στα Μέθανα με επιδοτούμενο πρόγραμμα ανάδειξης των μονοπατιών από τον ΕΟΤ είχαν καταγραφεί και καθαριστεί 60 χιλιόμετρα εξαιρετικής ομορφιάς μονοπάτια, ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα το μεγαλύτερο μέρος ασφαλτοστρώθηκε και αλλοιώθηκαν. Αλλά, ας προχωρήσουμε στην περιγραφή των μονοπατιών, που ο Θεόφιλος Δ. Μπασγιουράκης στο “Ελληνικό Πανόραμα χαρακτηρίζει “τόπο για αυθεντικούς περιηγητές».

Τα εξαιρετικής λοιπόν ομορφιάς και ιδιαίτερου αρχαιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος μονοπάτια, αυτά που τα περπάτησαν και τα περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο, σημαντικοί ιστορικοί και περιηγητές, όπως ο Θουκυδίδης, ο Οβίδιος, ο Στράβων, ο Παυσανίας, ο Άγγλος Εδουάρδος Ντόντγουελ, ο Γάλλος, Φραγκίσκος Πουκεβίλ τη διετία 1826 1827, αυτά που φωτογράφησε το 1908, ο Γερμανός Μιχαήλ Δέφνερ, αποτελούν για το συγγραφέα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Σάββας Αθανασίου αφιερώνει το βιβλίο του στον Σταύρο Κούβαρη που συνέβαλε, όπως λέει, στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας αξιοποίησης των μονοπατιών και απευθύνει κάλεσμα στην αυριανή παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου του που θα γίνει στον κινηματογράφο «ΧΡΙΣΤΙΝΑ» στην παραλία των Μεθάνων στις 21:00 σε ένα βράδυ «ταξιδιάρικο» με δεξίωση και μουσική.

Keywords
Τυχαία Θέματα