Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις οικοδομικές άδειες

Συγκεκριμένα χωρίς εγκρίσεις αδειών δόμησης θα γίνονται στο μέλλον οι επισκευές εντός και εκτός κτιρίου που δεν μεταβάλουν την φέρουσα κατασκευή του, μεταξύ των οποίων πέργκολες, πέτρινες κατασκευές ως 50 μέτρα από το φυσικό έδαφος, δεξαμενές ή πισίνα έως 50 τ.μ. αλλαγή ή επισκευή δαπέδων και φυτεμένα δώματα.

Προϋπόθεση θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο, που σχεδίασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα καταθέτουν 48 ώρες στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης, που θα κοινοποιείται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό, ορίζεται

ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνονται μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων, συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων, αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων, συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια «Υπηρεσία Δόμησης» και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων

Σύμφωνα με «Τα Νέα», σε ό,τι αφορά τη διαδικασία δανειοδότησης υπάρχουν πλέον δύο νέοι όροι: η έγκριση δόμησης (δηλαδή η πιστοποίηση του δικαιώματος της δόμησης) και η άδεια δόμησης (με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εκτελεστούν οικοδομικές εργασίες).

Η Υπηρεσία Δόμησης θα πρέπει να ελέγξει μέσα σε πέντε ημέρες όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα δόμησης, αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες του μηχανικού) και να χορηγήσει την έγκριση δόμησης με την οποία ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τι μπορεί να κτίσει.

Η έγκριση δόμησης ισχύει για έναν χρόνο για κτίρια με επιφάνεια έως 2.000 τετραγωνικά μετρά και για δύο χρόνια για κτίρια με επιφάνεια μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά μετρά.

Στη συνέχεια, για την άδεια δόμησης υποβάλλονται στην Υπηρεσία Δόμησης οι απαραίτητες μελέτες: αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενεργειακής απόδοσης. Σειρά έχει ο έλεγχος – μόνο της πληρότητας του φακέλου και των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατήσεων.

Επόμενο βήμα είναι να εκδοθεί μέσα σε δύο ημέρες η άδεια δόμησης, με την όποια μπορούν να αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες, αφού πρώτα θεωρηθεί από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

Η άδεια δόμησης ισχύει για τέσσερα χρόνια από την έκδοσή της. Για ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων η άδεια δόμησης ισχύει για έξι χρόνια. Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, κοπή δένδρων εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και άδεια δόμησης και ισχύει για έναν χρόνο από την έκδοσή της.

Keywords
Αναζητήσεις
αδεια οικοδομης κοστος, αδεια οικοδομης τιμες
Τυχαία Θέματα