Απάτη 12,8 εκατ. ευρώ σε βάρος ΙΚΑ και Δημοσίου

Από τη δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του Ι.Κ.Α., που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την Εφορία (Φ.Π.Α. κ.α.) ανέρχονται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ περίπου.

Για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται συνολικά δεκαοκτώ (18) άτομα, δεκαπέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών. Κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απάτη κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πλαστογραφία,

παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα αδικήματα.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης του κυκλώματος, είχε «στηθεί» ειδικός «μηχανισμός» και χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για τις εικονικές ασφαλίσεις των εργαζομένων, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο ένα 54χρονο ημεδαπό λογιστή

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι από διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα ασφαλίζονταν παράνομα εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολούνταν από άλλους εργοδότες ή και δεν εργάζονταν καθόλου.

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Ι.Κ.Α., δεν καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημία στο Ίδρυμα.

Με την τακτική αυτή οι κατηγορούμενοι απέφευγαν, εκτός των άλλων, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ., ενώ διαπιστώθηκαν και περαιτέρω παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, λόγω της ακύρωσης των ενσήμων εικονικής ασφάλισης, απώλεσαν δικαιώματα ως προς παροχές, συνταξιοδότηση κ.α. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας, η οποία απασχολήθηκε από συνεργείο καθαρισμού και ασφαλίσθηκε εικονικά. Όπως διαπιστώθηκε, οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα, επιδόματα κ.λπ., ενώ ακυρώθηκαν τα ένσημά της (λόγω της εικονικής ασφάλισης), με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή της σύνταξη, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί, λόγω έλλειψης ενσήμων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα