Από μηδενική βάση θα εξετασθούν οι άδειες οπλοφορίας των βουλευτών

Λίγες ώρες μετά την εκπυρσοκρότηση του όπλου του Χρυσαυγίτη βουλευτή Αντώνη Γρέγου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοινώνει ότι επανεξετάζονται από μηδενική βάση όλες οι άδειες οπλοφορίας βουλευτών. Προηγήθηκαν ήδη δύο κόμματα που κάλεσαν την Πολιτεία να ελέγξει τις άδειες των βουλευτών αφήνοντας αιχμές ότι δεν δικαιούνται άδειας όσοι βουλευτές έχουν πάρε δώσε με τη δικαιοσύνη. Πως φτάσαμε όμως έως εδώ;

Σχεδόν μία ώρα προτού εκπυρσοκροτήσει το όπλο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής

Αντώνη Γρέγου στο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής υιοθετούσε την πρόταση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτη να περιληφθεί στον Κανονισμό της Βουλής διάταξη με την οποία ρητώς θα απαγορεύεται οι βουλευτές να φέρουν όπλο στο κτήριο του κοινοβουλίου.

Στην ίδια αυτή συνεδρίαση όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς επιχειρούσε την πλήρη υποβάθμιση βουλευτών των άλλων κομμάτων με αόριστες καταγγελίες για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μέσα στο κτήριο και για μεθυσμένους βουλευτές.

Οι ισχυρισμοί του μαζί με την προτροπή του να γίνεται έλεγχος και για όπλα αλλά και για ναρκωτικά και αλκοόλ, πυροδότησαν την οργή των συναδέλφων του.

«Αν έχεις καταγγελίες να δώσεις τώρα τα ονόματα», του είπε ο Γιάννης Τραγάκης, «αλλιώς αυτά λέγονται για να υποβαθμίσεις το κοινοβούλιο».

«Μιλάς και εσύ που πήγες και κατούρησες έξω από το ΜΕΓΚΑ», σχολίασε και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ενώ ο Βασίλης Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι με αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να μετατρέψει στη Βουλή σε «χομεϊνική Βουλή».

Λίγη ώρα μετά το τέλος της Διάσκεψης και όταν είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση του Χρ. Παππά, δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με το γραφείο του προκειμένου να ζητήσουν διευκρινίσεις για τις καταγγελίες του. Ο κ. Παππάς απάντησε δια των συνεργατών του ότι δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει εκείνος τους διαλόγους στη Διάσκεψη των Προέδρων γιατί ποτέ δεν δίνονται πρακτικά και λεπτομέρειες από όσα λέγονται εκεί.

Η πρώτη αίσθηση ήταν πως ο κ. Παππάς ήθελε να αφήσει να σέρνεται η καταγγελία του για χρήση ναρκωτικών μέσα στη Βουλή κατά το «ρίξε λάσπη και κάτι θα μείνει».

Λίγη ώρα αργότερα όμως έγινε γνωστό το επεισόδιο στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με το όπλο του άλλου Χρυσαυγίτη βουλευτή Αντώνη Γρέγου ο οποίος λόγω πλημμελούς φύλαξης του όπλου του έγινε η αιτία αυτό να εκπυρσοκροτήσει, ευτυχώς χωρίς θύματα. Έτσι οι σκέψεις όλων οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παππάς ήταν ενήμερος για όσα είχαν συμβεί στο αεροδρόμιο και ήθελε να αποφύγει ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων είναι ήδη γεγονός. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ζητούν να ελεγχθούν οι άδειες οπλοφορίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τη ΔΗΜΑΡ η οποία ζήτησε η Πολιτεία να ελέγξει τις άδειες οπλοφορίας που έχουν οι βουλευτές της, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν την ίδια τη δικαιοσύνη. Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία χαρακτηρίζει επιβεβλημένο τον έλεγχο των αδειών οπλοφορίας των βουλευτών.

Ποια είναι όμως η διαδικασία για να έχει όπλο ένας βουλευτής; Ισχύει κανονικά ότι και για τους υπόλοιπους πολίτες. Θα πρέπει δηλαδή πρώτα να έχουν εξασφαλίσει εισαγγελική άδεια για τη δυνατότητά τους να έχουν όπλο. Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Να προσκομίσουν χαρτί από παθολόγο ή ψυχίατρο ότι είναι σε θέση να οπλοφορούν και μετά όλα είναι εύκολα. Τι είναι εκείνο που ώθησε λοιπόν το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να θέτουν θέμα ελέγχου των αδειών οπλοφορίας των βουλευτών; Κυρίως η ΔΗΜΑΡ είναι εκείνη που έχει υπονοήσει ότι δεν έχουν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής λευκό ποινικό μητρώο και άρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φέρουν και όπλο. Πέραν αυτών όμως υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα γενικά για το θέμα της οπλοφορίας βουλευτών.

Ακόμη και αν πληρούν στο ακέραιο τις προϋποθέσεις, πόσοι από αυτούς ξέρουν να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο; Πόσο γνωρίζουν ποια είναι τα βήματα για την ασφαλή φύλαξή τους; Όσοι γνωρίζουν από όπλα και άκουσαν σήμερα τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο, έλεγαν πως κανένα όπλο δεν εκπυρσοκροτεί από μόνο του. Με βεβαιότητα μάλιστα μιλούν για πλημμελή φύλαξη. Γι΄ αυτό ίσως και ο κ. Γρέγος φέρεται να επιχείρησε να ρίξει το βάρος της ευθύνης στην ασφάλεια της Βουλής λέγοντας ότι «δεν γνωρίζει τι έγινε διότι το είχε παραλάβει νωρίτερα από τους αστυνομικούς στους οποίους το είχε δώσει για φύλαξη επειδή βρισκόταν εντός του κτηρίου».

Οι τελευταίες ημέρες ανέδειξαν πως είχε γίνει σχοινί κορδόνι η κυκλοφορία βουλευτών μέσα στη Βουλή με τα όπλα τους μαζί. Επειδή όμως το κλίμα έχει πολωθεί εξαιρετικά, επειδή οι φραστικές εκρήξεις και επιθετικές συμπεριφορές είναι πλέον συχνό φαινόμενο, ίσως ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε δίκιο που υποβάθμισε τις επισημάνσεις της βουλευτού της ΝΔ Φ. Πιπιλή και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ονομαστική καταγγελία για βουλευτή με όπλο μέσα στη Βουλή. Η βουλευτής είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί κάθε ψυχάκιας να παίρνει το όπλο του μαζί στη Βουλή. Η ίδια άλλωστε υπήρξε πριν από λίγους μήνες μιας χυδαίας αψυχολόγητης φραστικής επίθεσης από την Ηλία Κασιδιάρη. Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να διαβεβαιώσει ότι οι εντάσεις θα μείνουν εκεί; Βέβαια ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι από εδώ και πέρα θα πηγαίνει ο ίδιος στην πύλη και θα βγάζει έξω όποιον βουλευτή επιμείνει να μπει στο κτήριο με το όπλο του. Και μάλλον η απειλή του θα λειτουργήσει διότι αν μη τι άλλο απείλησε και με δημοσιοποίηση των ονομάτων. Όμως πλέον πρέπει ο ίδιος να απευθυνθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να ζητήσει επανέλεγχο όλων των αδειών οπλοφορίας που έχουν δοθεί στους κάποτε «εκλεκτούς» του λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα