ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο… ΑΓΩΓΟΣ

Πολιτική στήριξη στον αγωγό φυσικού αερίου TAP φέρεται  αποφασισμένη να δώσει η Ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας όμως ως αντάλλαγμα την συμφωνία με την Αλβανία για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σε μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με την κοινοπραξία του αγωγού TAP, ο οποίος είναι ο μόνος από εκείνους που απέμειναν να διεκδικούν τη μεταφορά του αερίου από το Αζέρικο κοίτασμα

Shah Deniz ΙΙ που θα μπορούσε να έχει ελληνικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή την υπόθεση του TAP για τον οποίο η Αλβανική κυβέρνηση έχει έντονο ενδιαφέρον, επιδιώκει να «κλείσει» την υπόθεση του καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών, δηλαδή να ξαναζωντανέψει τη συμφωνία που είχαν προσυπογράψει οι δύο χώρες το 2009, η οποία όμως ουδέποτε κυρώθηκε από την Αλβανική Βουλή καθώς μετά από προσφυγή των Σοσιαλιστών (και πιθανό δάκτυλο των Τούρκων) κρίθηκε σε κάποια σημεία της ως αντισυνταγματική από τα αρμόδια Αλβανικά δικαστήρια.

Το Αζέρικο αέριο του κοιτάσματος Shah Deniz ΙΙ αποτελεί, ως γνωστόν, μήλον της έριδος για τρία projects που διεκδικούν να αναλάβουν τη μεταφορά του προς την Ευρώπη. Μετά τον αποκλεισμό του Τουρκο- ελληνο- ιταλικού αγωγού ITGI στον οποίο η ελληνική πλευρά «είχε παίξει όλα τα λεφτά της», έχουν απομείνει ως διεκδικητές οι εξής αγωγοί: TAP και Nabucco West που και οι δύο έχουν χαραχθεί στο «Νότιο Διάδρομο» και SEEP που αποτελεί τη «Βόρεια όδευση». Από τους δύο αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου ο TAP είναι άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διασχίζει τη Βόρειο Ελλάδα από τη Θράκη έως την Ήπειρο και στη συνέχεια θα φθάσει στην Αδριατική μέσω Αλβανίας.

Στο κονσόρτιουμ του αγωγού συμμετέχουν μέχρι σήμερα η νορβηγική Statoil, η ελβετική EGL και η γερμανική Eon, ενώ και η BP έχει δηλώσει ότι θα «μπεί» σε όποιο project επιλεγεί για τη μεταφορά του Αζέρικου αερίου.

Στρατηγικές επιδιώξεις

Το πρώτο επίπεδο στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά είναι η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του TAP. Εκείνο το οποίο θέλουν οι εταιρείες που την συναπαρτίζουν είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής στήριξης και αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με την υπογραφή τριμερούς διακρατικής ή υπουργικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Άλλωστε το κριτήριο της πολιτικής στήριξης των χωρών διέλευσης θα είναι από τα βασικά για την επιλογή του αγωγού που τελικά θα μεταφέρει το αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Ήδη, Ιταλία και Αλβανία έχουν εκδηλώσει την στήριξή τους, πράγμα που δεν έχει κάνει ακόμα η ελληνική πλευρά. Όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου η υποστήριξη αυτή δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν ικανοποιούνται οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας.

Η ΑΟΖ

Ακόμα σημαντικότερη, ίσως, στρατηγική επιδίωξη για τη χώρα μας, είναι η πρόοδος στις  διακρατικές σχέσεις που συνδέονται με τον αγωγό, πράγμα που αποτελεί το δεύτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Η Αλβανική πλευρά εμφανίζεται θερμή υποστηρίκτρια

Keywords
Τυχαία Θέματα