Αντίστροφη μέτρηση για νέο διάλογο στο Κυπριακό

Η συνάντηση αναμένεται σύντομη και διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα πραγματοποιηθεί παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπατενχάιμ και θα επικυρωθεί το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν επιδέχεται αλλαγές.

Στο κοινό ανακοινωθέν οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επιδιώξουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια τα οποία

θα έχουν και το λεγόμενο κατάλοιπο εξουσίας και θα απαγορεύεται η ένωση μέρους ή όλου με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατές με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την διαδικτιακή έκδοση της εφημερίδας Φιλελεύθερος, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να ανοίξει και συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η συζήτηση δεν θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά στο παρασκήνιο και εκ παραλλήλου. Συζήτηση θα γίνει και για άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή που επικαλείται το τοπικό site sigmalive.gr, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναρχίσουν μια βδομάδα μετά το αυριανό ραντεβού.
Μετά την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο οι συναντήσεις των δύο ηγετών δεν θα είναι συναντήσεις ρουτίνας, θα συναντώνται όταν υπάρχει ανάγκη, όσο συχνά χρειάζεται.

Σενάρια

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε δύο σενάρια για λύση του κυπριακού. Το ένα προνοεί ότι θα λυθεί μέχρι το Μάιο, που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το άλλο ότι η λύση θα αφεθεί για μετά τον Αύγουστο, που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα