Άνοιξε η συζήτηση για το διάδοχο του Γιούνκερ στο Eurogroup

Η βελγική οικονομική εφημερίδα  L’ Echo επισημαίνει πως η είδηση δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού o Γιούνκερ είχε εκφράσει την επιθυμία αυτή τον περασμένο Ιούνιο αλλά οι ομόλογοί του τον είχαν πείσει να παραμείνει στη θέση αυτή για έξι μήνες ακόμα.

«Πλέον, τίθεται επί τάπητος το θέμα της διαδοχής του: το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κυκλοφορεί εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία κατέχει ήδη τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σχολιάζει η L’ Echo,

σημειώνοντας πως χθες υπήρξε έντονη συζήτηση για το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μοσχοβισί.

Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο, κατά την εφημερίδα, να υπάρξει συναίνεση είτε για τον ένα είτε για τον άλλο γιατί οι γαλλογερμανικές πολιτικές διαφορές αποτελούν την καρδιά του προβλήματος. Ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί δεν διανοείται να αφήσει την πιο εξέχουσα θέση της ευρωζώνης στο «γεράκι» Σόιμπλε ή στους συμμάχους του, επισημαίνει.

Εάν οι δυο άνδρες δεχτούν την εκ περιτροπής προεδρία του Eurogroup, η κατάσταση μάλλον δεν πρόκειται να απεμπλακεί πριν τις γερμανικές εκλογές, σχολιάζει η Λ’ Εκό και σημειώνει ότι αν ο Γιούνκερ επιμείνει στην παραίτησή του, θα πρέπει να βρεθεί ένας μεταβατικός Πρόεδρος για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή όμως, δεν υπάρχει υποψήφιος ούτε γι’ αυτή τη θέση. Τα ονόματα βέβαια διαρρέουν από παντού, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως έχει γίνει λόγος για τον Ολλανδό ή και το Λουξεμβούργιο Υπουργό Οικονομικών.

Ο μελλοντικός πρόεδρος του Eurogroup, πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο κανονισμός του Eurogroup προβλέπει ότι πρέπει να είναι ένας εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών», δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όταν είχε διοριστεί επικεφαλής του Eurogroup, ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα