Άνοιξαν οι ευρωκάλπες σε Βρετανία, Ολλανδία και Κροατία

Η Ιρλανδία, η Μάλτα,και η Τσεχική Δημοκρατία ψηφίζουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Η Κύπρος, η Λετονία και η Σλοβακία την Παρασκευή. Η Ιταλία το Σάββατο και όλες οι υπόλοιπες χώρες (όπως και η Ελλάδα) την Κυριακή. Από σήμερα μέχρι την Κυριακή, περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

δείχνουν, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ παραμένει πρώτο, χάνει ωστόσο, σημαντικές δυνάμεις, ενώ οι σοσιαλιστές ελαφρώς αυξάνουν τα ποσοστά τους παραμένοντας δεύτεροι. Έδρες χάνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που σε αυτές της ευρωεκλογές αναμένεται να αναδειχτεί σε πρώτη πολιτική δύναμη.

Το μεγαλύτερο στοίχημα των φετινών Ευρωεκλογών αποτελεί η συμμετοχή καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πολύ πολίτες εμφανίζονται αδιάφοροι για τη διαδικασία και υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το χαμηλό ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές θα βοηθήσει τους ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς πολιτικούς.

Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Κάλπες στήνονται και στην Ολλανδία για την εκλογή των 25 ευρωβουλευτών που θα στείλει η χώρα στο Στρασβούργο. Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χέερτ Βίλντερς, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Αναφορικά με τη Βρετανία, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ποσοστό που θα πάρει το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ οι Φιλελεύθεροι που συγκυβερνούν έχουν προετοιμαστεί για την απόλυτη ήττα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το UKIP συγκεντρώνει 27%, οι Εργατικοί 26%, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού 22%, οι Πράσινοι 10% και οι Φιλελεύθεροι μόλις 9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 72 έδρες στην Ευρωβουλή. Μάλιστα ο Guardian επικαλείται κορυφαία στελέχη των Φιλελευθέρων, τα οποία σημειώνουν ότι τα στελέχη του κόμματος που συγκυβερνά τη Βρετανία με τους Συντηρητικούς έχουν προετοιμαστεί να πουν την Κυριακή το βράδυ ότι η αποτυχία στις κάλπες ήταν αναμενόμενη...

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής 25 του μήνα μαζί με τη ροή των αποτελεσμάτων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα