Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Διοικήσεις φορέων που δεν ακολουθούν τους κανόνες του μνημονίου θα τεθούν υπό αυστηρή επιτροπεία από επιτρόπους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις υπαλλήλων.

Βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων πρέπει να απολυθούν 4.000 υπάλληλοι και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 έως το τέλος του 2013, οπότε η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις ΔΕΚΟ και στους υπόλοιπους φορείς που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Στο στόχαστρο

θα βρεθούν οι περίπου 70.000 εργαζόμενοι στους οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς όχι μόνο είναι υποψήφιοι προς απόλυση, αλλά και όσοι παραμείνουν θα είναι υπό την εποπτεία επιτρόπων για όσους φορείς είναι προβληματικοί.

Αυτούς του οργανισμούς, και ειδικά αυτούς που έχουν έξοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ, παρακολουθεί ήδη εδώ κι πέντε μήνες το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των μηνιαίων δελτίων που υποχρεούνται να αποστέλλουν, περιγράφοντας έσοδα, δαπάνες μισθοδοσίας, αριθμό υπαλλήλων, ύψος λειτουργικών εξόδων, υπερωρίες κ.λ.π.

Με τη νέα νομοθεσία (πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Δεκέμβρη) το κράτος έχει πλέον την δυνατότητα για τις περιπτώσεις των «σπάταλων» κρατικών φορέων (αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα) ή αυτών που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία, να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους οδηγεί στην «έξοδο» εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ ή να ορίζει επόπτες με στόχο τη στενή παρακολούθησή τους και την εξυγίανσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα