Ανησυχία μήπως η κόντρα κυβέρνησης – τρόικας επηρεάσει το χρηματιστήριο

Η είσοδος της Fairfax στον Όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί μια μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα οι τράπεζες, που πριν λίγους μήνες βρίσκονταν σε καθεστώς ανυποληψίας, αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επενδυτικά «στοιχήματα» διεθνώς. Από τα τέλη Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης έχει πραγματοποιήσει άλμα κατά 28,7% ενώ στην πρώτη γραμμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τράπεζες με κέρδη άνω του 46%.

Τα

προβλήματα που λίγο καιρό πριν τρόμαζαν τους πάντες τώρα φαίνεται πως δεν απασχολούν ιδιαίτερα. Ολοένα και περισσότεροι ξένοι και έλληνες επενδυτές διαβλέπουν τις τραπεζικές μετοχές σαν μια χρυσή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο δέλεαρ είναι τα warrants, καθώς οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών σε καθορισμένη τιμή. Ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει δικαίωμα να αγοράσει 7,4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχει και αντίστοιχα ο μέτοχος της Εθνικής 8,229 μετοχές ανά warrant και ο μέτοχος της Πειραιώς 4,47 μετοχές. Ετσι, η άνοδος της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά κέρδη για τους κατόχους των warrants.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες τράπεζες ασκούν πιέσεις για την αλλαγή των όρων των warrants ώστε να μπορέσουν οι κάτοχοι να τα ασκήσουν με καλύτερους όρους, κάτι όμως που πηγές του υπουργείου Οικονομικών το αποκλείουν. Οπως σημειώνουν, οι όποιες αλλαγές γίνουν στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης θα αφορούν τη διευκόλυνση της πώλησης της Eurobank σε ιδιώτες.

Από την ανακεφαλαιοποίηση και μετά, οι ξένοι χτίζουν συστηματικά θέσεις σε εγχώριες τράπεζες. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants). Από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν εγχώριες τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν η Fidelity και Wellington Capital. Μεταξύ των hedge funds που αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, καθώς και επενδυτικά σχήματα όπως: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει αποδόσεις αναδυόμενης αγοράς, έχοντας παράλληλα το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ισχυρού σταθερού νομίσματος.

Οι κίνδυνοι

Αν και η αισιοδοξία κυριαρχεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο ανατροπή ενισχύεται. Ο λόγος είναι η ολοένα και αυξανόμενη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται πως στήνεται σκηνικό κρίσης με τους δανειστές να πιέζουν για νέα μέτρα και την κυβέρνηση να αντιδρά με οργή και ένταση. Αν δεν βρεθεί λύση τότε ορατός είναι ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εξέλιξη που θα μπορούσε να επαναφέρει την αβεβαιότητα και να οδηγήσει σε πτώση του χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα