Ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία από ΕΕ και ΟΗΕ

«Μας ανησυχεί η έλλειψη ενδείξεων αποκλιμάκωσης», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις στρατιωτικής ενίσχυσης των ρωσικών θέσεων» στην Κριμαία και «μια αυξανόμενη απομόνωση» της χερσονήσου «από την υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική», διευκρίνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να «πιστεύει ότι μια λύση στην κρίση θα πρέπει να βρεθεί μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία

και στην Ουκρανία».

ΟΗΕ: Όχι βεβιασμένες ενέργειες και προκλήσεις

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να απόσχουν από κάθε βεβιασμένη ενέργεια και από κάθε φραστική πρόκληση» στην κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.

Εκφράζοντας την «ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία του» ο Μπαν υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα, κυρίως στην Κριμαία, έχουν οξύνει περαιτέρω την κρίση», αναφερόμενος στην ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην αυτόνομη αυτή περιοχή.

Προκειμένου να επιλυθεί η κρίση, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στην αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των συγκρούσεων όπως καταγράφεται στην Χάρτα του ΟΗΕ όπως και «στην ενότητα, την εθνική κυριαρχία και το εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ζήτησε εντέλει «από τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών στην Ουκρανία θα γίνουν σεβαστά», καθώς και να επιδείξουν «ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα και στην προστασία των μειονοτήτων».

Κυρώσεις προαναγγέλλει ο Κάμερον

Εκπρόσωποι δυτικών δυνάμεων πρόκειται να συναντηθούν στο Λονδίνο την Τρίτη για να καταρτίσουν έναν κατάλογο των Ρώσων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων οι οποίοι θα υποστούν οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία εντός ημερών, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς εταίρους μας, για να προετοιμάσουμε αυτόν τον κατάλογο με τα ονόματα και τις κυρώσεις (. . .). θα είναι το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης εδώ στο Λονδίνο αύριο(σ.σ. την Τρίτη) με τους διεθνείς εταίρους μας» τόνισε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι πιθανές κυρώσεις κατά προσώπων αφορούν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε «επιπλέον απαράδεκτα βήματα» αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να εφαρμόσει κυρώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν συνέπειες και για πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, αλλά (…) το κόστος που θα είχε το να μην αντιδράσουμε σε μια επίθεση θα είναι πολύ μεγαλύτερο», τόνισε ο κ. Κάμερον.

Keywords
Τυχαία Θέματα