Ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς

Η μία παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη, στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον επίσημο προσκεκλημένο του στο Μέγαρο Μαξίμου, και η άλλη σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την πορεία της Ελλάδας, τη ‘συνταγή’ της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας, την ανεργία,

αλλά και την πολιτική σταθερότητα στην χώρα και την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Ειδικά για την τελευταία, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ‘πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής». Κατά τα λοιπά, οι δύο άντρες, μιλώντας στα γαλλικά -πράγμα που δείχνει και από τις δηλώσεις του να εκτιμά ο Φρανσουά Ολάντ- εστίασαν στις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, σε θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ και στις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους δε, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν περισσότερο για θέματα της ευρωπαϊκής ‘πολιτικής οικογένειας’ στην οποία ανήκουν, αλλά και για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του κρίσιμου συντακτικού συνεδρίου του σε περίπου μία εβδομάδα. Στις διαδικασίες μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται –όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος- να παραβρεθεί και εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Κατά τα λοιπά, η συζήτηση των δύο ηγετών, περιστράφηκε για αρκετή ώρα στα τεκταινόμενα στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προθυμοποιείται να βρίσκεται σε ‘ανοιχτή γραμμή’ με τον πρόεδρο Ολάντ, προκειμένου να τον ενημερώνει για το θέμα, κάτι που ούτως ή άλλως συμφώνησαν να κάνουν για μία σειρά από ζητήματα.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών άλλωστε, θεωρούνται δεδομένες, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει ήδη ταξιδέψει στο Παρίσι, συναντώντας τον Γάλλο Πρόεδρο λίγο μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, στα Ηλύσια Πεδία.

Σήμερα πάντως, το ενδιαφέρον της Ιπποκράτους, επιστρέφει στο εσωκομματικό πεδίο, με 17 εκδηλώσεις σε ΝΟΕΣ και ΔΟΕΣ ανά την Ελλάδα, αλλά και τους εργαζόμενους στο κόμμα να εξοφλούνται για τα δεδουλευμένα ενός χρόνου που παραμένουν απλήρωτοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα