Άνευ προηγουμένου αποχή στις ευρωεκλογές

Υψηλά ποσοστά εμφανίζονται, τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία, καθώς δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που έγινε την Τετάρτη για λογαριασμό του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte, δείχνει αποχή που ξεπερνά το 47% και στις δύο χώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γάλλο αρθρογράφο Ολιβιέ Μπιφό, τα ποσοστά των υποψηφίων στη χώρα του, οι οποίοι φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη τους στις Ευρωεκλογές αγγίζει το 60%.

Ωστόσο, όπως

εκτιμά το Reuters, η αποχή δεν είναι νέα τάση, καθώς έχει παρατηρηθεί έντονα τα τελευταία 35 χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο διάστημα των τελευταίων 35 ετών δείχνουν πως η αδιαφορία των ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές παρουσιάζει μία σταθερή αύξηση.

Το 1979 είχε φθάσει το 38% κατά μέσο όρο στα τότε εννέα κράτη-μέλη, ενώ το 2009 άγγιξε το το 56,9%.

Το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων ψηφοφόρων από το 1984 έως το 2004 έφθασε το 75%. Το 2009 οι Ελληνες, οι οποίοι αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν 52,6%

Σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop, Ζερόμ Φουκέ, ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου «είναι ολοένα και πιο ασαφής για τους Γάλλους ψηφοφόρους».

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, κινείται ο πολιτικός σχεδιασμός πολλών κομμάτων.

Δημοσκόπηση της Ifop για λογαριασμό του περιοδικού Paris-Match που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, δίνει την πρώτη θέση με 24% στο Εθνικό Μέτωπο, με το κεντροδεξιό UMP να ακολουθεί με 22,5% και τους Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση με μόλις 17%.

Η Μαρίν Λεπέν δεν φαίνεται να μένει ασυγκίνητη μπροστά στα υψηλά ποσοστά της αποχής που αναμένεται να σημειωθούν.

Το Μέτωπο δεν πέτυχε ιδιαίτερα ικανοποιητικά ποσοστά σε καμία ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση, εκτός εκείνης του 1984, όταν ο πατέρας της Μαρίν, Ζαν-Μαρί, είχε φτάσει το 11%.

Πάντως, όπως σημειώνεται στις αναλύσεις, την τάση αυτή απειλεί να ανατρέψει η νέα γενιά της γαλλικής ακροδεξιάς, που παράλληλα με το ευρωσκεπτικιστικό της μήνυμα, επιλέγει να υπογραμμίζει την αντίθεσή της στη λιτότητα, την παρούσα πολιτική απασχόλησης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Διατλαντικό Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα