Αναζητώντας τις χαμένες καταθέσεις

Αμφισβητούν τραπεζικά στελέχη, τις εκτιμήσεις ότι περίπου 20 δις. ευρώ παραμένουν κρυμμένα σε στρώματα και σεντούκια. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Ωστόσο στελέχη τραπεζών

εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την ύπαρξη των κεφαλαίων αυτών (τα οποία είχαν αποχωρήσει με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα) εκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και για άλλους σκοπούς.

Σε κάθε περίπτωση προβληματισμό προκαλεί στα επιτελεία των τραπεζών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος η ανάσχεση της τάσης επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Μετά το ανοδικό «ξέσπασμα» που σημειώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 -όταν η διπλή εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου και η πολιτική αβεβαιότητα είχαν οδηγήσει τις καταθέσεις στο ναδίρ- τους τελευταίους μήνες καταγράφεται φθίνουσα πορεία. Αναλυτικά, από τα επίπεδα των 150,58 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούνιο 2012, ανήλθαν στα 161,45 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2012, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ξεπέρασαν τα 164 δισ. Έκτοτε, όμως, ακολουθούν καθοδική πορεία: στο τέλος Ιουνίου συρρικνώθηκαν στα 162,65 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των καταθέσεων και μάλιστα σε μια συγκυρία που τα επιτόκια καταθέσεων διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η αντιστροφή της θετικής πορείας των καταθέσεων αποδίδεται στα δραματικά γεγονότα της Κύπρου την περασμένη άνοιξη και το «αδιανόητο κούρεμα» καταθέσεων αλλά και την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, είναι και η υπερφορολόγηση, καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να «καταναλώσουν» από τα έτοιμα, δηλαδή τις καταθέσεις. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2009 οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 237 δισ. ευρώ, δηλαδή, τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 75 δισ. ευρώ! Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, αν δεν τονωθούν οι καταθέσεις και δεν σταθεροποιηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας.

Το χάσμα μεταξύ καταθέσεων (162 δισ.) και δανείων (223 δισ.) δεν αφήνει περιθώρια στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε ετήσια βάση οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ή 8% τα υπόλοιπα δανείων στο ίδιο διάστημα εμφανίζουν πτώση κατά 16,3 δισ. ευρώ ή 6,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα