Στον «αέρα» η εξεταστική σε ΑΕΙ-ΤΕΙ λόγω διαθεσιμότητας

16:48 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

«Εκφράζουμε την αγωνία μας» τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κάνοντας γνωστό ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις τελευταίες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Απέναντι στο δίλημμα “μείωση της κρατικής επιχορήγησης

ή διαθεσιμότητα” θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009» πρόσθεσε.

Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2.

Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο Θ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά τού πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρίζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε, για να κάνει γνωστό ότι η πρυτανεία θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, σε ακόμη μια προσπάθεια να αποτραπεί η υπαγωγή των διοικητικών υπαλλήλων της ανώτατης εκπαίδευσης στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος επισήμανε ότι ενώ η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η μείωση στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει φτάσει το 52,5% και η μείωση του μισθολογικού κόστους, την πενταετία 2008- 2013, το 35,7%. «Η δυσαναλογία είναι εμφανής» υπογράμμισε.

Ως προς την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι αυτή γίνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, ανέφερε ότι αυτές έχουν πιστοποίηση ISO, προσφέρουν δηλαδή υψηλών προδιαγραφών έργο.

Τέλος, η πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, Νάνσι Μιχοπούλου τόνισε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». «Δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος» είπε.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας, ενώ έχουν προαναγγείλει δύο 48ωρες απεργίες γι’ αυτή την εβδομάδα και μια πενθήμερη για την επόμενη. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους πρωτοετείς φοιτητές να μην προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για την εγγραφή τους.

Η περίοδος των εγγραφών ξεκινά την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 27 του μηνός.

Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του, από αύριο, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, “διαπιστώνοντας αντικειμενικές δυσκολίες στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου, αύριο, στις 10:30 το πρωί, θα γίνουν δηλώσεις σχετικά με το θέμα στον χώρο του Ιδρύματος.

Απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ

Στις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από αύριο και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, θα συμμετάσχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Αύριο το πρωί, οι σύλλογοί τους προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στα ιδρύματά τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στο ΑΠΘ, εκπρόσωποί τους μίλησαν για «προσχηματική» αξιολόγηση δομών, αφού «πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια», ενώ πρόσθεσαν ότι το αίτημά τους για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο και ότι «ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος».

Ζήτησαν από τους γονείς και τους πρωτοετείς φοιτητές, που επρόκειτο να ξεκινήσουν να εγγράφονται από την προσεχή Τετάρτη, να δείξουν «κατανόηση» και «στήριξη» στις κινητοποιήσεις τους, γιατί – όπως είπαν – «εκτός των θέσεων εργασίας, γίνονται για να υπάρχει δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο».

Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησαν να «επανεξετάσει» τη θέση της και να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων για το προσεχές διάστημα, “όπως έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ”.

«Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 6239 και από αυτούς, τους 1765 προτίθεται η κυβέρνηση να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για το 25% του διοικητικού προσωπικού όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Αυτό σημαίνει καταστροφή των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μεγάλο το διακύβευμα και αφορά την κοινωνία όλη» τόνισε ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) Σάββας Παπαδόπουλος.

Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι «δεν πλεονάζει κανείς» και ότι, μετά την εφεδρεία και την περσινή διαθεσιμότητα, αλλά και τις «αθρόες» συνταξιοδοτήσεις, ήδη «πολλά ιδρύματα υπολειτουργούν». Όπως ανέφεραν, στο ΑΠΘ «750 διοικητικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 2200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές», ενώ στο ΠΑΜΑΚ, «οι 154 υπάλληλοι καλύπτουν 181 μέλη ΔΕΠ και 15000 φοιτητές, αλλά και μεταπτυχιακούς». Τέλος, στο ΑΤΕΙΘ «οι 153 υπάλληλοι εξυπηρετούν περίπου 21.500 σπουδαστές».

Keywords
Τυχαία Θέματα