Ανάσταση πριν τα Χριστούγεννα προσδοκά η κυβέρνηση

Την οδό της… Ανάστασης χωρίς να παρεμβληθεί η σταύρωση προσδοκά να βαδίσει η κυβέρνηση που έχει μπροστά της δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, απόψε για το νέο φόρο ακινήτων και αύριο για τους πλειστηριασμούς.

Το κλίμα στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραμένει ηλεκτρισμένο καθώς οι βουλευτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στη μονιμοποίηση του «χαρατσιού» και στην αλλαγή του πλαισίου για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας, χωρίς ωστόσο αυτό να προοιωνίζεται κάποια μείζονα κρίση. Βέβαια, με την κυβερνητική

πλειοψηφία στις 154 έδρες ακόμη και οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν βαρύ πλήγμα. Υπό την έννοια αυτή, τα κομματικά επιτελεία έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις κινήσεις των «αντιδρώντων», κυρίως των Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ και Νίκου Σηφουνάκη από το ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι η μία ψηφοφορία επηρεάζει την άλλη, υπό την έννοια ότι εκρηκτικές καταστάσεις απόψε θα επιδεινώσουν το κλίμα για την αυριανή δεύτερη σε σειρά κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μικρά περιθώρια αλλαγών σε πλειστηριασμούς

Υπό το φόβο να… εξαντληθεί η ανοχή της τρόικας, με την οποία έχει κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται επιφύλακτική στην αποδοχή των αιτημάτων που θέτουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ειδικά απόψεις υπέρ της αύξησης του ορίου προστασίας της Α’ κατοικίας, πάνω από τις 200.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο, ή της συνολικής περιουσίας άνω των 270.000 (300.000 ζητά το ΠΑΣΟΚ).

Οι αλλαγές που δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή πιθανολογείται ότι θα αφορούν δευτερεύοντα όχι όμως ανάξια προσοχής ζητήματα. Το αίτημα των γαλάζιων να προστατεύεται όχι μόνον ο πρωτοφειλέτης αλλά και ο εγγυητής γίνεται αποδεκτό, όπως κι αυτό του ΠΑΣΟΚ ώστε να μην καταπίπτει η προστασία αν κάποιος δανειολήπτης «αστοχήσει» στην εμπρόθεσμη καταβολή μίας δόσης.

Εικάζεται, ή για την ακρίβεια ελπίζεται, πώς αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν αρκετές για να εξασφαλίσουν την ψήφο των βουλευτών ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να κάνει… Χριστούγεννα.

Keywords
Τυχαία Θέματα