Ανάπτυξη το 2014 με «ψαλίδι» δαπανών και φόρους

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα έξι χρόνια ύφεσης κόστισαν στην ελληνική οικονομία πάνω από 50 δισ. ευρώ: Η Κυβέρνηση προσδοκά όμως το χρόνου η πορεία αυτή να αλλάξει και το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ με στόχο να φθάσει τα 184 δισ. από 183 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.

Με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι το 2013 κλείνει ο κύκλος της πολυετούς ύφεσης που ξεκίνησε από το 2008 και «νέκρωσε» βασικούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως το εμπόριο, τις κατασκευές, την οικοδομική δραστηριότητα, την

βιομηχανική παραγωγή, την μεταποίηση και τον τουρισμό.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Οι κλάδοι αυτοί εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα «ζωντανέψουν» σταδιακά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2014 που το ΑΕΠ της Ελλάδας θα σημειώσει οριακή αύξηση κατά 0,5% – 0,6%.

Το «φως» στο βάθος του τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αφού στα δύο πρώτα τρίμηνα η κάμψη του ΑΕΠ θα συνεχιστεί σε μικρότερο όμως ποσοστό από το 4% που εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2013.

Εφόσον οι ελπίδες για ανάκαμψη του χρόνου επιβεβαιωθούν και διαψευστούν όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, όπως η Citigroup που επιμένει σε ύφεση 2,9%, αλλά και η Standard& Poor’s που βλέπει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1%, τότε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ το 2014 ή 1 % του ΑΕΠ θα καταστεί ευκολότερος.

Ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ όπως έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα. Τα στοιχεία με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ..

Το προσχέδιο θα ενσωματώνει φορολογικά βάρη θα είναι αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα φετινά.

Οι φόροι αυτοί θα πρέπει να προέλθουν από το νέο φόρο ακινήτων, από την νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ρυθμίσεις ή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο δημόσιο.

Σε επίπεδο δαπανών θα προβλέπονται περικοπές της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ στις συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα, στην Υγεία, στην Παιδεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα