ΑΝΑΚΩΧΗ(;) ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Εμμένει στην ανάγκη δίκαιων μέτρων το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του να ζητούν αναλυτική συζήτηση, εγείροντας θέμα ηθικής τάξης. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα δεν προτίθεται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση, αναβάλλοντας τις διαφωνίες του για τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, για μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Στην ανάγκη να κλείσει το νέο πακέτο μέτρων εστιάζει τώρα το ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα, κρίσιμα εικοσιτετράωρα, ως τη νέα σύσκεψη αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης και το Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη δίκαιων και όχι οριζόντιων μέτρων, με έμφαση στην μη περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων καθώς και των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Θα αναφερθεί στο θέμα του 1,5 δις ευρώ από έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, που φαίνεται να υποβαθμίζει η τρόικα, ενώ θα επαναλάβει και τις …υποχρεώσεις των δανειστών μας, θυμίζοντας για πολλοστή φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ότι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται ρητά από την ισχύουσα σύμβαση, σε περίπτωση μεγαλύτερης ύφεσης. Την ίδια ώρα, σε συνεχή επικοινωνία θα είναι τα οικονομικά επιτελεία των τριών κομμάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να καλύψουν την τρύπα περίπου 2 δισ. ευρώ σε μέτρα που δεν εγκρίνει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων, όσο σκληρό και αν είναι. Χθες ωστόσο, ο Κώστας Σκανδαλίδης, επανήλθε, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει δραματικές περικοπές στα χαμηλά εισοδήματα (μισθούς και συντάξεις), ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν είναι …ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει την κυβέρνηση. Ζήτησε λοιπόν αναλυτική συζήτηση επί των μέτρων στη Βουλή, παρατηρώντας ότι τίθεται θέμα ηθικής και δημοκρατικής τάξης, αφού «κοροϊδεύουν τον λαό», στον οποίο υποσχέθηκαν προεκλογικά πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές και μείωση του κατώτατου μισθού.

Σε περίπτωση πάντως που δεν υιοθετηθούν ούτε στοιχειωδώς οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίθεται να θέσει άμεσα, αλλά πάντως μετά την Σύνοδο Κορυφής, θέμα αλλαγών ευρείας κλίμακας τόσο στη σύνθεση της κυβέρνησης, όσο και στον τρόπο λειτουργίας της. Όσο για την συμμετοχή του ιδίου στην κυβέρνηση σε θέση αντιπροέδρου της, φέρεται να μην είναι απολύτως αρνητικός πια, συναρτώντας την πάντως σε κάθε περίπτωση από αντίστοιχη κίνηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα