Αμόκ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

Σε τυπική διαδικασία εξελίσσεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καθώς ήδη η τράπεζα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω τω 6 δις. ευρώ έναντι 2,86 δισ. ευρώ που ζητά από τους επενδυτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκια της Eurobank βρέθηκαν σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, καθώς και σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ,

όπου επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα. Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών δημιουργεί βεβαιότητα στη διοίκηση της Eurobank ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί. Τα στελέχη της Eurobank με ικανοποίηση διαπίστωσαν την ποιοτική αναβάθμιση των δυνητικών επενδυτών: το ενδιαφέρον για «ελληνικό κίνδυνο» μετατοπίζεται από τα hedge funds σε περισσότερο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Μεταξύ των επενδυτών που δίνουν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank περιλαμβάνονται οι: Pimco, BlackRock, Blackstone, Wellington, JP Morgan κ.ά. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή αισθητά υψηλότερη τις τιμής των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές (Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield). Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι στρατηγικοί επενδυτές είτε θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους σύμφωνα με την τιμή που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών είτε να επιλέξουν να μη συμμετέχουν στη συναλλαγή. Αναλυτές προδικάζουν ότι οι στρατηγικοί επενδυτές θα επιλέξουν να αυξήσουν την τιμή της προσφοράς τους συμμετέχοντας κανονικά στη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30% των μετοχών της Eurobank, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35%.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή 25 Απριλίου άνοιξε το βιβλίο προσφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την αύξηση. Οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 29 Απριλίου, ενώ το εύρος για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα