Ακονίζουν το μυαλό τους στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό γρίφων, που απαιτεί γνώσεις, λογική και συνεργασία. Ο πρώτος προκριματικός του Διαγωνισμού Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης 2014» Θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Κολέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.

Η επίλυση λογικών γρίφων θεωρείται διεθνώς μια ουσιαστική και συναρπαστική

διαδικασία μάθησης, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα μαθηματικά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Στον τελικό του «Διαγωνισμού Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης 2013», που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Ανατόλια συμμετείχαν 115 ομάδες από 49 σχολεία Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Μαθητές διαφόρων ηλικιών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, συναντιούνται σε μια κοινή «αρένα» όπου διαγωνίζονται με ίσους όρους.

Οι προκριματικοί αγώνες θα διεξαχθούν, για τη διευκόλυνση των μαθητών, σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο στις 11.00 στο ΝΟΗΣΙΣ, που βρίσκεται στο 6ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης. Οι αιτήσεις συμμετοχής των τριμελών ομάδων μαθητών μπορούν να γίνουν μέχρι σήμερα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 και είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στη διεύθυνση http://goo.gl/vi67gj.

Οι επόμενες ημερομηνίες προκριματικών είναι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 11.00 με προθεσμία υποβολής συμμετοχών μέχρι την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθεί ο τρίτος αγώνας την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 19:00 . Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει την Παρασκευή 7 Μαρτίου. Οι ημιτελικοί γύροι θα διεξαχθούν το Σάββατο 15 Μαρτίου στο Κολέγιο Ανατόλια και την ίδια ημέρα στις 19:00 θα γίνει ο τελικός στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ένα παράδειγμα λογικού γρίφου είναι το εξής: Σε ένα νησί υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που ονομάζονται «ιππότες» και λένε πάντα την αλήθεια, και άλλοι που ονομάζονται «απατεώνες» και λένε πάντα ψέματα. Κάθε ένας κάτοικος είναι είτε ιππότης είτε απατεώνας.

Έχουμε τρεις κατοίκους, τον Α, τον Β και τον Γ. Ο Α και ο Β κάνουν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Α: Όλοι μας είμαστε απατεώνες.

Β: Ακριβώς ένας από μας είναι απατεώνας.

Τι είναι ο Γ;

Keywords
Τυχαία Θέματα