Αίσιο τέλος για το ασυμβίβαστο του Μπουτάρη

20:38 8/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Πλέον, μετά τη διόρθωση, αίρεται το κώλυμα που έβαζε σε κίνδυνο την νέα υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Πάρι Κουκουλόπουλου, να υπερψηφίσει τις αλλαγές στους ΟΤΑ, αλλά ο αγορητής

του, Γιώργος Ντόλιος, να καταψηφίσει. Επίσης το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το άρθρο 21, που αφορά σε επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων από ΟΤΑ.

Το παρασκήνιο για τη λύση του προβλήματος που προέκυψε με την υποψηφιότητα Μπουτάρη ήταν δραματικό. Χθες βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος επιχείρησε να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, η οποία άλλαζε το άρθρο 14 του Καλλικράτη. Βάσει του άρθρου αυτού, ο κ. Μπουτάρης έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προ 18μήνου, για να μπορεί να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο κ. Γρηγοράκος δεν κατέθεσε την τροπολογία, αφού βρήκε τη σθεναρή αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος δεν δεχόταν κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας πως ο κ. Μπουτάρης δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και ότι η τροπολογία θα ήταν «φωτογραφική», εκθέτοντας την κυβέρνηση.

Τελικά το θέμα λύθηκε με παρέμβαση Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετέβη στη Βουλή και κάθισε στα υπουργικά έδρανα. Είχε αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν δεν κατατίθετο η τροπολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησίασε στα υπουργικά έδρανα τον κ. Μιχελάκη και του είπε: «Γιάννη, πάμε έξω να μιλήσουμε», υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Όχι μόνο βγήκαν έξω να συζητήσουν, αλλά το προεδρείο της Βουλής διέκοψε αιφνιδιαστικά τη συζήτηση, προκειμένου να συνεχιστεί την Τρίτη. Γρήγορα το θέμα έφυγε από τα χέρια των Μιχελάκη - Γρηγοράκου και έγινε αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο κορυφής, οπότε και λύθηκε.

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Καλλικράτη: «Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας:

Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους δήμους, στους οποίους έχουν την έδρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».

Keywords
Τυχαία Θέματα