ΑΓΚΑΘΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΕΡΚΕΛ – ΟΛΑΝΤ

Ψάχνοντας κοινή γραμμή για την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συναντά σήμερα  τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Ήδη βέβαια, έχει στείλει σε όλους τους τόνους το μήνυμά της. Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης της συμφωνίας.


Έχει ακόμη ακόμη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για οτιδήποτε, ούτε κατά τη διάρκεια της δικής της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

την Παρασκευή.

Με στόχο να περιορίσουν την καλλιέργεια προσδοκιών για την Ελληνική περιοδεία σε Βερολίνο και Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που αποχωρεί σήμερα από την Ελλάδα, μετατοπίζουν το χρονικό όριο των όποιων εξελίξεων, αμέσως μετά από την έκθεση της Τρόικας, η οποία όπως τονίζουν σε όλους τους τόνους, θα καθορίσει ουσιαστικά και τις όποιες αποφάσεις.

Η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων – διαβουλεύσεων των δύο πλευρών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και στο μενού των συζητήσεων δεν υπάρχει μόνον η Ελλάδα.

Οι δύο ισχυροί ηγέτες της Ευρώπης θα συζητήσουν για την ευρύτερη κρίση χρέους στους κόλπους της Ε.Ε. και για τις τεράστιες διαστάσεις που λαμβάνει μέρα με τη μέρα το πρόβλημα στη Συρία.
Όσον αφορά το αίτημα της Αθήνας για επιμήκυνση, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων, οι δηλώσεις ανώτερων στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν χαρακτηριστικές και ενδεικτικές για το ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για ουσιαστικές παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Άλλωστε, εχθές, η κ. Μέρκελ από τη Μολδαβία ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι στις συνομιλίες αυτό που πρέπει να επαναδιατυπωθεί είναι ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Από την πλευρά της Γαλλίας, σύμβουλοι του Φ. Ολάντ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει και ελπίδα για ανάπτυξη.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκής κρίση, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος περιμένει κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Ολάντ να δείξει τις προθέσεις του σε σχέση με τη Γαλλική οικονομία, δίνοντας παράλληλα το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, για μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενόψει και της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013.
Παρά τη σημασία που έχει η σημερινή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον Αντ. Σαμαρά που θα ακολουθήσουν, αυτό που έχει ξεκαθαρίσει, είναι πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για τροποποιήσεις στη βοήθεια της Ελλάδας, όπως η επιμήκυνση, πριν την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα