Αφήνουν χωρίς συντάξεις πάνω από 350.000 συνταξιούχους

Το θέμα έφτασε και στην τρόικα, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας ακόμη και θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας επισημάνθηκε ότι μόνο στο ΙΚΑ, ανέρχονται περίπου σε 200.000 οι συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί, ενώ συνολικά στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) μπορεί και να ξεπερνούν τις 350.000. Όσο για το κόστος κάλυψή τους, αυτό εκτιμάται ότι αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ κάποιοι

κάνουν λόγο και για 6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το θέμα λαμβάνει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που κάνουν πάνω από 4 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Στο ΙΚΑ, σε αναμονή βρίσκονται 200.000 συντάξεις και οι συνταξιούχοι περιμένουν από 6 μήνες ως και 4 χρόνια.

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ .

Στον ΟΓΑ, εκτιμάται ότι περισσότερες από 50.000 συντάξεις περιμένουν για έκδοση.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί ενώ στο δημόσιο εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις .

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στο ΝΑΤ και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (πρώην ΤΕΑΥΕΚ) που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από 3-4 χρόνια.

Είναι τόσο προβληματική η κατάσταση στα Ταμεία, που η τρόικα πλέον εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την ίδια τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Έτσι, μπαίνει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα