Tο σχέδιο για την μετά τρόικα εποχή της Ελλάδας

07:47 5/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί διάλυσης της τρόικας που μετέδωσε το Reuters, τότε η ελληνική πλευρά θα έχει επιτύχει τον στόχο της.

Υπό το πρίσμα των νέων πληροφοριών δεν ήταν τυχαίο -όπως αποδεικνύεται- και το αίτημα της Ελλάδας για προκαταρκτικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών στο Παρίσι, πριν την μεγάλη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Ούτε ήταν τυχαία βέβαια η επιμονή της Αθήνας

να δείξει στους δανειστές, με αλλεπάλληλες εξόδους στις αγορές, πως μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» και να διαμηνύει πως θα προχωρήσει στις περιβόητες φοροελαφρύνσεις.

«Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδιο κατάργησης της τρόικας», δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα σχέδιο, στόχος του οποίου είναι να περιοριστεί η αντίδραση, οργή και δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις διαρκείς αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές.

Το πιο σημαντικό όμως είναι εκείνο που πρόσθεσε η ίδια πηγή που επεσήμανε πως «η διάλυση της τρόικας θα επιτρέψει στην Αθήνα να ακολουθήσει το δικό της σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Κυβέρνηση θα έχει το «ελεύθερο» να προχωρήσει σε σταδιακή φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, βάσει σχεδίου που αναμένεται να παρουσιάσει το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το 2015.

Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% την επόμενη χρονιά και η κατάργησή της στη συνέχεια, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο είναι οι άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Πάντως οι συζητήσεις για το σχέδιο «διάλυση τρόικας» βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα έχει μπροστά της «καυτές διαπραγματεύσεις» με μεγάλο «αγκάθι» το χρέος: Σύμφωνα πάντα με όσα αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν καταστήσει σαφές προς την ελληνική πλευρά πως θα λάβει νέα ελάφρυνση χρέους, αρκεί να προχωρήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, ως αντάλλαγμα - ανταμοιβή για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει», εξηγούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Ένα νέο σχέδιο με στόχο τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και με πιο χαλαρή εποπτεία θα στηρίξει περισσότερο τη λειτουργία της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει δεσμευθεί να καταργήσει το πακέτο διάσωσης της χώρας», επισημαίνει το Reuters, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2015.

«Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη», προσθέτει το πρακτορείο.

Η κατάργηση της τρόικας, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σχέδιο, θα μπορούσε να συνοδευθεί από αντικατάστασή της από μια ειδική task force, που θα στελεχώνεται από την Κομισιόν και η οποία θα παρακολουθεί δύο φορές τον χρόνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι των τριμηνιαίων ελέγχων που πραγματοποιούνται σήμερα.

Στον αντίποδα, η Αθήνα θα δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός 6ετούς πλάνου μεταρρυθμίσεων, αντάλλαγμα του οποίου θα είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεν θα υπάρχει τρόικα. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο θα πρέπει να έχει την υπογραφή της Ελλάδας», σχολιάζει ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών. «Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια», δηλώνει στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η εναλλακτική που ζητάμε πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση», πρόσθεσε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει πως η Αθήνα έχει ήδη δεσμευθεί για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα