Tο σχέδιο για... απαλλαγή με την τρόικα

Από μακριά και αγαπημένοι.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει η δικομματική κυβέρνηση την τρόικα ενόψει της πλέον κρίσιμης αξιολόγησης του προγράμματος καθώς θα κριθεί όχι μόνον η ανάγκη ή μη ενός νέου πακέτου αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κενό.

Με το πολιτικό κλίμα εξαιρετικά ρευστό, με την κυβέρνηση εκ των πραγμάτων και σε... εκλογική λογική καθώς ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει μετά βεβαιότητος τους 180 της Προεδρικής εκλογής και με την κοινωνία στα όρια της, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε

ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ένα... νέο σήριαλ διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η Αθήνα θέλει την ιδιοκτησία του προγράμματος και, κυρίως, θέλει να σταματήσει την παρουσία των ελεγκτών – ως υπερυπουργών – στην Αθήνα. Ήδη ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του η επικείμενη αξιολόγηση να περιοριστεί στο ορόσημο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να μην παραταθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Σε παράλληλο χρόνο και μέσω μυστικών διαύλων η Αθήνα πίεζε το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, ώστε η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα. Λέγεται, μάλιστα, πως το ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο κ. Αντ. Σαμαράς με την Άγκελα Μέρκελ, παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη.

Εν τέλει το πράσινο φως από ΔΝΤ και Ευρωζώνη εδόθη και οι έλληνες υπουργοί (Χαρδούβελης, Δένδιας, Μητσοτάκης, Βρούτσης και, φυσικά, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου) θα... μετακομίσουν στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθούν με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει επισκόπηση στην πρόοδο της ελληνικής πλευράς, να αναδειχθούν καθυστερήσεις ή κενά και, κυρίως, να τεθούν οι βασικές θέσεις των δύο πλευρών για τα ανοικτά θέματα. Πρόκειται, επί της ουσίας, για μια προκαταρκτική συνάντηση που, ωστόσο, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πάγιας αξιολόγησης. Μέσω αυτής, το Μαξίμου προσδοκά ότι θα δρομολογηθούν, μακριά από τις... κραυγές των ΜΜΕ της Αθήνας, την κριτική της αντιπολίτευσης και τον εκνευρισμό των πολιτών, όσα απαιτούνται προκειμένου η 5η αξιολόγηση να ξεκινήσει επισήμως στα τέλη Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθεί, ει δυνατόν, μέσα σε λίγα 24ώρα ώστε αμέσως μετά η ελληνική πλευρά να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι όποιες πιθανότητες συγκέντρωσης των 180 ψήφων για την εκλογή του διαδόχου του κ. Καρολου Παπούλια.

Η δικομματική γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί, ούτως ή άλλως, να απαλλαγεί από τη μακροχρόνια εποπτεία. Ωστόσο προσδοκά ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από την τρόικα, αν όχι πλήρως – κάτι δύσκολο σε αυτή τη φάση - τουλάχιστον από τη μακρά παραμονής της στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα