O παγκόσμιος χάρτης των τροχαίων

Το Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν δημοσίευσε έρευνα, στην οποία αξιολογούνται 193 χώρες σε όλον τον κόσμο με βάση τον αριθμό των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα. Πιο επικίνδυνη χώρα είναι η Nαμίμπια με 45 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η Ταϊλάνδη με 44 νεκρούς. Τρίτο με αρκετή διαφορά το Ιράν, όπου καταγράφονται 38 νεκροί ανά 100.000 κατοίκους. Το υπόλοιπο Top 10 συμπληρώνουν άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες, όπως το Κονγκό, η Ζουαζιλάνδη, κλπ. Σύμφωνα με την έρευνα, στα νησιά Μαλεδίβες

έχεις τη μικρότερη πιθανότητα να πέσεις θύμα τροχαίου δυστυχήματος, αφού καταγράφονται μόνον δύο θάνατοι τον χρόνο ανά 100.000 κατοίκους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το σκέλος της έρευνας, που αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, άρα και την Ελλάδα. Εδώ βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας η Ρωσία με 24 θύματα ανά 100.000 κατοίκους και την τριάδα συμπληρώνουν δύο γειτονικές χώρες της, η Ουκρανία και η Λευκορωσία με 20 και 19 νεκρούς αντίστοιχα.

Δυστυχώς στην δεκάδα των πιο επικίνδυνων ευρωπαϊκών χωρών συναντούμε στην όγδοη θέση την Ελλάδα με 15 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα ανά 100.000 κατοίκους. Η χώρα μας μοιράζεται αυτή τη θέση με την Αρμενία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Μάλιστα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της πρώτης δεκάδας, που δεν προέρχεται από το πρώην ανατολικό μπλοκ. Η ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης για να κυκλοφορήσεις είναι η Μάλτα με τρία θύματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 18 νεκροί, ενώ η έρευνα επιβεβαιώνει το ρητό «όπου φτωχός κι η μοίρα του», καθώς η οδική ασφάλεια εξαρτάται από το επίπεδο ανάπτυξης μίας χώρας. Έτσι βλέπουμε ότι οι δρόμοι στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πιο ασφαλείς, παρόλο ότι αναλογούν πολύ περισσότερα οχήματα στους κατοίκους τους, καθώς υπάρχει πρόληψη, έλεγχος και ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο.

Με κόκκινο οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για οδήγηση στον κόσμο

Από το autoreport.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα