Manpower: Μεικτά μηνύματα από την αγορά εργασίας

Ενθαρρυντικά κρίνονται τα σημάδια για την αγορά εργασίας κατά το Γ’ τρίμηνο του 2013 όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup.

Βέβαια, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης, ο δείκτης δηλαδή που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο αφαιρέσουμε το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, για το ίδιο χρονικό διάστημα, διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 14ο συνεχόμενο

τρίμηνο. Όμως, οι προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, από το Β’ τρίμηνο του 2010.

Τα στοιχεία της Έρευνας για το προσεχές τρίμηνο αποκαλύπτουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το Γ’ τρίμηνο του 2013. Οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, με τον Δείκτη να διαμορφώνεται στο +7%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές για τον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +4%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τομείς Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση εξασθενούν, διαμορφώνοντας τον Δείκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική). Ο Δείκτης των προσλήψεων στον τομέα των Κατασκευών σημειώνει βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, στον τομέα της Μεταποίησης τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών. Oι εργοδότες στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Τουρισμός αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, αυξήσεις της τάξης των 15 και 14 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρουν οι εργοδότες στους τομείς Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και Μεταφορές & Επικοινωνίες αντίστοιχα, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) εμφανίζονται ενισχυμένες. .

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν υποτονικές προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -2%, ενώ οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο -1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Συγκριτικά με το Γ’ Τρίμηνο του 2012 οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα