Karouzos Gate

Αγόραζε ό,τι εκινείτο και κυρίως ό,τι δεν εκινείτο» Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που απέδιδε η πιάτσα των ακινήτων στον 57χρονο επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο , που συνελήφθη στο ξενοδοχείο «Όασις» στη Γλυφάδα, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του έξι καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών. Με μούσι ατημέλητος και με μπαστούνι έφτασε στην εισαγγελία Πειραιά ο άλλοτε πολύς Κρητικός επιχειρηματίας Ο άνθρωπος που «χτυπούσε»

τα ακίνητα σε τιμές εξωπραγματικές επιδεικνύοντας ένα χειμαρρώδη ποταμό ρευστότητας που όμοιό του δεν διέθεταν ούτε οι τράπεζες, μετά από αθρόες αγορές και ιλιγγιώδεις τζίρους ξαφνικά, εδώ και δύο χρόνια, εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Η εταιρεία του μυστηριωδώς σίγησε και τα ίχνη του κόντεψαν να χαθούν έως ότου δημοσιεύματα εφημερίδων και καταγγελίες πρώην συνεταίρων του αποκάλυψαν ότι ο άλλοτε μεγιστάνας των ακινήτων είχε κατεβάσει ρολά ,είχε βάλει λουκέτο στις κτηματομεσιτικές μπίζνες του και κρυβόταν ως φυγόδικος .

Όσοι από καιρό έβλεπαν καχύποπτα το χορό εκατομμυρίων που δαπανούσε σε μπαράζ εξαγοράς οικοπέδων και ακινήτων –φιλέτων έναντι υπέρογκων αντιτίμων φάνηκε να δικαιώνονται. Ιδιαίτερα όταν ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός καθώς και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζωγραφάκης κατήγγειλαν ότι εταιρείες του κατασκευαστικού ομίλου Καρούζου πέρα από πτώχευση-μαϊμού εμπλέκονται και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Δεν σκορπιούνται τα ευρώ σαν «μαρουλόφυλλα» χωρίς να υπάρχει παρασκήνιο και κρυμμένα συμφέροντα» τόνιζαν τότε οι επιβεβαιωμένες πλέον Κασσάνδρες. Η αλήθεια είναι ότι το πάρτι με τα ακίνητα του Ηρακλειώτη επιχειρηματία είχε προκαλέσει έντονο φθόνο στους ανταγωνιστές του την περίοδο της δανειακής ευμάρειας και της αμεριμνησίας.

Κατοχή ακινήτων στα πιο ακριβοπληρωμένα προάστια της Αττικής, οικόπεδα στη Πάτρα, την Αράχοβα, τη Κεφαλονιά και κυρίως στη γενέτειρά του το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και κατασκευή γραφείων, εμπορικών κέντρων, πολυτελών κατοικιών συμπεριλάμβανε στη λίστα κατοχής και δραστηριοτήτων του ο άλλοτε πανίσχυρος όμιλος Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constraction). Στα εμφανή περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνονταν 210 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δις. ευρώ, ενώ το 1 εκ. ευρώ μηνιαίως προσέγγιζαν τα μισθώματα του ομίλου από συμβόλαια με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εστιατόρια και τράπεζες..

Εικάζεται πως πίσω από την αξιοπερίεργη καταβολή συνήθως τριπλάσιων αντιτίμων για την απόκτηση των φιλέτων της αγοράς συνωστίζονταν μυστήρια χρυσά συμβόλαια με την εμπορική αφρόκρεμα , εικονικές μεταβιβάσεις ώστε να μην εμφανίζεται ο πραγματικός αγοραστής, εξωχώριες εταιρείες, πολεοδομικές παραβάσεις και δασικά οικόπεδα που έπρεπε να αποχαρακτηριστούν για να οικοδομηθούν. Όλα αυτά τα αστρονομικά ντηλ μέσα σε μια δεκαετία και μάλιστα από έναν επιχειρηματία που μάλλον αδυνατούσε να εξηγήσει την προέλευση των τεράστιων χρημάτων που ξόδευε. Το χειρότερο ήταν , εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, πως συνέχιζε να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά συνάπτοντας μεγάλα δάνεια ακόμα κι όταν η ύφεση κλονίζει την αγορά ακινήτων ήδη από το 2008.

Ο φιλόδοξος φοιτητής της Μποζάρ στο Παρίσι που επί μεταπολίτευσης δραστηριοποιούταν από τις γραμμές των Μαοϊκών σπουδαστικών οργανώσεων και αργότερα μεταγράφηκε στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ , ξεκίνησε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα από το χώρο της ψυχαγωγίας Την άνοιξη του 1995 ίδρυσε την ανώνυμη εμπορική εταιρεία «Αλεξάνδρας», και με έδρα την ομώνυμη λεωφόρο, δραστηριοποιήθηκε στο τομέα της μαζικής εστίασης με τα καταστήματα Jackson, New York, Aveniou κλπ. Οι δουλειές δεν πήγαν τόσο καλά όσο ανέμενε, σε αντίθεση με την επιτυχία που γνώριζε στο χώρο της επώνυμη ένδυσης ο αείμνηστος αδελφός του Αντώνης. Γνωστή εξάλλου υπήρξε η διαμάχη των δύο αδελφών, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Καρούζος, σε αντίθεση με τις παραδόσεις κάθε Κρητικής φαμίλιας να μην παραβρεθεί καν στην κηδεία του αδελφού του. Ωστόσο ο Γιάννης Καρούζος δεν πτοήθηκε από το φαλιμέντο στο χώρο της ψυχαγωγίας και δειλά –δειλά άλλαξε προσανατολισμό. Εμπλούτισε τη γκάμα δραστηριοτήτων του με επενδύσεις και εξαγορές ακινήτων μετακομίζοντας ταυτόχρονα την εταιρική του έδρα από τη Λ .Αλεξάνδρας στην οδό Ποσειδώνος στο Ελληνικό εγκαινιάζοντας το 2001 τα γραφεία της Κarouzos Estate. Λίγους μήνες μετά ιδρύει και τεχνική εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων . Στην Karouzos Properties. Συμμετέχει και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα.

Έκτοτε αρχίζει και επιχειρηματική εκτόξευση του Γιάννη Καρούζου ιδρύοντας τη μία εταιρεία μετά την άλλη και αποκορύφωμα τα κέρδη της εταιρείας συμμετοχών του τα οποία το 2006 εκτοξεύθηκαν στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Βαθμιαία ο επιχειρηματίας με την αρωγή της συζύγου του έχουν εγκαινιάσει και ένα πολυτελή τρόπο ζωής με συναναστροφές που κάλυπταν ένα μη ιδιαιτέρως προσεγγίσιμο κομμάτι του πολιτικού και επιχειρηματικού στερεώματος. Η άνετη ζωή του , ο επιτήδειος χαρακτήρας του και προφανώς η εξυπνάδα τους τον βοηθούν να δικτυωθεί με πρόσωπα και πόστα της εξουσίας.

Το 2005 ο Γιάννης Καρούζος έγινε κουμπάρος του σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος του βάφτισε το ένα από τα δίδυμα παιδιά του ζεύγους ενώ το άλλο ο γνωστός εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης. Η τελετή έγινε στην Ελούντα και θρυλείται ότι γονείς και κουμπάροι μετέβησαν εκεί με ναυλωμένο από τον επιχειρηματία ελικόπτερο. Η σχέση Καρούζου Μειμαράκη η οποία εδραζόταν στη καλή σχέση των συζύγων τους ατόνησε με τον καιρό. Και οπωσδήποτε ξεφούσκωσε πριν ο επιχειρηματίας εμφανίσει ασφυκτικά προβλήματα από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία αντιμετώπισε το κίνδυνο κατάρρευσης καθώς η «τρύπα» του ομίλου κυμαινόταν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παρότι εκείνη την περίοδο ο όμιλος είχε στο χαρτοφυλάκιό του περί τα 40 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, οι πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να περισώσουν τις απαιτήσεις τους άρχισαν να προβαίνουν σε κατασχέσεις. Εν τω μεταξύ το ΣΔΟΕ ερευνούσε περίεργες αγοραπωλησίες από τις οποίες προέκυπταν υποψίες για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής καθώς λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα. Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους διαπίστωσε παράνομες αγοραπωλησίες ακινήτων. Ακολουθεί η καταδίκη του επιχειρηματία σε ποινή οκτώ ετών χωρίς αναστολή για “ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α κατά συρροή”.

Ταυτόχρονα ο ΣΔΟΕ ξεψαχνίζει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του Ρεβέκκας και της κοινοποιεί πρόστιμο για απόκρυψη εισοδημάτων. Η υπόθεση «Καρούζος» απασχολεί και τη Βουλή. Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον το επί 18 χρόνια ζευγάρι χωρίζει με τον ένα σύζυγο να τα ρίχνει στον άλλο αναλαμβάνοντας έκαστος το ρόλο του θύματος. Ήδη ο συλληφθείς με απόφαση του εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές Χαλκίδας. Και η Δικαιοσύνη αναμένεται να ρίξει άπλετο φως στην ερεβώδη ομίχλη που καλύπτει παλάτια χτισμένα στην άμμο

.

Keywords
ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έως ότου, new york, συλληψεις, πειραιας, τραπεζες, εταιρεία, πατρα, ηρακλειο, κρητη, real, δις, ντηλ, πήχη, εμπ, jackson, york, κηδεία, properties, βουλη, σδοε, φως, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, λιβανος, πτώχευση, ακινητα, δανεια, εδρα, εμπ, εμπορικη, ιχνη, ιωσηφ, κεφαλονια, σδοε, υφεση, φως, real, αγορα, ανοιξη, ανθρωπος, αρχιτεκτονικη, αρωγη, γλυφαδα, γονεις, γραφεια, διδυμα, δις, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελουντα, εξι, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, εστιατορια, εταιρεία, ετων, έως ότου, ζωη, ζωης, κηδεία, υποθεση, ηρακλειο κρητης, η τελετη, λουκετο, μηνες, μυστηρια, ντηλ, ξενοδοχειο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ομιλος, οικοπεδα, οκτω, ομιχλη, οπωσδηποτε, παιδια, παρισι, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, συζυγο, φοιτητης, χρημα, αγορες, βηματα, δουλειες, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, jackson, properties, κομματι, new york, πήχη, ξεκινησε, ξεπλυμα, york, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα