Fair play για όλους;

Στόχος της ομοσπονδίας είναι η επιβράβευση των υγειών σωματείων, έναντι εκείνων των ομάδων, που σκορπούν αλόγιστα χρήματα στη μεταγραφική αγορά, ενώ ζουν σε καθεστώς οικονομικής αδιαφάνειας. Ουσιαστικά η UEFA καλεί τις ομάδες να συμμαζέψουν τα του οίκου τους, απειλώντας τες με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που συνεπάγεται όχι μόνο με στιγματισμό της ομάδας αλλά και με απώλεια σημαντικών εσόδων.

Τα τελευταία χρόνια η μέγγενη της UEFA έχει σφίξει γύρω από τις ομάδες,

με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αποκλεισμό της Μάλαγα την περασμένη σεζόν για τη μη τήρηση του fair play. Ο τραπεζίτης Γιορν Κίτσαου μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει πως αυτό είναι μόνο η αρχή : «Μέχρι σήμερα επιβάλλονται κυρώσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες μόνο για υπερχρέωση ή φοροαποφυγή. Το πραγματικό fair-play μόλις τώρα αρχίζει».

Παρ ότι ο στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός υγιούς ανταγωνισμού, αυτό φαίνεται πως αποτελεί ουτοπία, μιας και όπως υποστηρίζει ο Ντιρκ Μαζουρκίεβιτς, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κόμπλεντς «η πραγματική ισότητα ευκαιριών έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγιερν έχουν ήδη εδραιώσει πολύ ισχυρά οικονομικά μεγέθη».

Ένα ερώτημα το οποίο εγείρεται είναι εάν η UEFA θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της, όπως στην περίπτωση της Μάλαγα και με περιπτώσεις παντοδύναμων σωματείων, όπως η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, που είναι ως γνωστόν καταχρεωμένες. Πρόσφατα μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις των δυο μεγάλων ομάδων. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο. Σε οικονομικούς όρους θα λέγαμε ότι πρόκειται για ʻσυστημικές ομάδεςʼ, χωρίς τις οποίες θα ήταν μάλλον περιορισμένο το ενδιαφέρον των φιλάθλων» υποστηρίζει ο τραπεζίτης Κίτσαου.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως το fair play που προωθεί η UEFA, θα αποδειχθεί ένα μεγάλο φιάσκο μιας και ανακύπτουν πολλά ζητήματα. Το όλο εγχείρημα είναι φανερό πως φρενάρει τις μεγάλες ποδοσφαιρικές επενδύσεις. Κροίσοι Ρώσοι και Άραβες επενδυτές που επιθυμούν να προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, θα αποκλίονται αυτόματα. Αλλά και που στα αλήθεια αρχίζει μια ατασθαλία και τελειώνει μια γενναιόδωρη χορηγία, που παραβιάζοντας τους κανόνες του fair play; Αν είμαστε πολύ αυστηροί, προκαλούμε άλλα προβλήματα, υποστηρίζει ο καθηγητής Μαζουρκίεβιτς. «Ας είμαστε προσεκτικοί, γιατί μπορεί να παραβιάζεται το δικαίωμα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που έχει κάθε ιδιώτης. Αν η ΕΕ εγγυάται την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, πώς μπορεί να έρχεται μία αθλητική ομοσπονδία και να την περιορίζει;»

Keywords
Τυχαία Θέματα