Eurobank: Προβληματισμός για την τιμή

Η άμεση ψήφιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών αποτελούν τα δύο ζητήματα τα οποία θα κρίνουν την επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank.

Η αύξηση θα κυμανθεί στα 2 δισ. ευρώ, ωστόσο το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας οι οποίες θα προσδιοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση το stress test

που διενεργεί η BlackRock, ενώ στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2014. Αν το εγχείρημα επιτύχει, τότε θα έχει πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διάθεση ενός αξιόλογου πακέτου μετοχών της τράπεζας σε ξένους επενδυτές.

Ο καθορισμός της τιμής πάντως, με την οποία θα συμμετάσχουν στην αύξηση οι νέοι επενδυτές, αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι». Από τη μια πλευρά, για να γίνει ελκυστική η αύξηση κεφαλαίου ώστε να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει οι νέες μετοχές να διατεθούν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα. Από την άλλη, είναι αβέβαιο αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα δεχθεί ένα σημαντικό discount στην τιμή. Δηλαδή θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ του τι θεωρεί ως δίκαιους όρους η αγορά και τι το ΤΧΣ. Στελέχη του ΤΧΣ κατ’ επανάληψη έχουν αναφέρει ότι η αύξηση θα γίνει με όρους αγοράς αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των φορολογουμένων. Το ΤΧΣ αναγνωρίζει ότι, λόγω των συνθηκών διεθνώς, το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών είναι πολύ περιορισμένο αφήνοντας χώρο για τη συμμετοχή εταιρειών private equity, hedge funds και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Σημειώνεται ότι και στην ανακεφαλαιοποίηση των τριών άλλων συστημικών τραπεζών στις οποίες συμμετείχαν ιδιώτες, κυρίαρχη ήταν η συμμετοχή των hedge funds. Ετσι το ΤΧΣ ζητεί οι ιδιώτες επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση να δεσμευτούν πως θα διακρατήσουν τις μετοχές για ένα χρονικό διάστημα. Παράλληλα, μέλη του ΤΧΣ αναφέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα πολύ υψηλό discount. Αν η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές, τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ από 95% σήμερα θα συρρικνωθεί στο 50%. Σε ό,τι αφορά τους παλαιούς ιδιώτες μετόχους της τράπεζας που ελέγχουν το 5%, θα περιοριστεί στο 2,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα