Υψηλοί τόνοι για την Παιδεία

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του ν/σ του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης έθεσε ο Αν. Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Λοβέρδος

κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τις διατάξεις που, όπως είπε, συνιστούν αντιμεταρρύθμιση και, παράλληλα, του καταλόγισε «ευκαμψία σε κατεστημένα και συντεχνίες», φράση που του επέστρεψε ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Ο υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι δημιουργεί «ψευδείς εντυπώσεις» και υπογράμμισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ήρθε στη Βουλή μετά τη σύμφωνη γνώμη των τριών πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ, ενώ η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που έχουν ζητήσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 7μμ. 

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ονομαστική ψηφοφορία

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης έκρινε τις τροποποιήσεις καλές ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτή είναι η άποψη συνολικά της ΚΟ και όχι η δική του αποφεύγοντας να διευκρινίσει τι θα ψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία.

Την αναγκαιότητα υπερψήφισης επισήμανε ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου Πάρης Τσάρτας, με δηλώσεις του στον 9.84. 

«Έχουμε φτάσει πέραν του «κόκκινου», δήλωσε στην εκπομπή «Εννιά με Δέκα», με τον Τάκη Καμπύλη.

Στην ερώτηση εάν θα ανοίξουν ή όχι τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσάρτας απάντησε ότι αυτό «θα κριθεί από την σκέψη και την ωριμότητα που θα φανεί κυρίως κατά τις δύο ημέρες συζήτησης των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, στη βουλή. Θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα από τα κόμματα προς τα έξω, κι όχι μόνο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι, καταλαβαίνουν τη σημασία να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, χωρίς να στοχοθετούνται οι πρυτάνεις. Όλα θα κριθούν αρκετά στη συζήτηση, στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση και στην κατάληξη που θα έχει».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα Ιδρύματα βρίσκονται σε στάση πληρωμών από την 1η Ιουλίου, καθώς οι Σύγκλητοι δεν έχουν τη δυνατότητα αν εγκρίνουν προϋπολογισμούς.

Ακόμη, κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι προώθησε τον νόμο Διαμαντοπούλου στηριζόμενο σε μια «πολιτική εμμονή», ενώ υπενθύμισε ότι, κατά της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ 20 πανεπιστήμια.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι, «οι τροπολογίες, που περιλαμβάνονται στο σημερινό νομοσχέδιο, «δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα αλλά αποτελούν μια βάση να υπάρξουν προϋπολογισμοί και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ».

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Τσάρτας δήλωσε ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο των Πρυτάνεων. «Την επιδιώξαμε», είπε χαρακτηριστικά αλλά επισήμανε πως «δεν γίνεται όπως πρέπει ούτε στους χρόνους που πρέπει διότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει. Δεν νομοθετείς σε θέματα παιδείας με τρόπο κάθετο και ριζικό σε εποχή κρίσης. Πρέπει να μπορείς να έχεις και τα χρήματα και από αντι

Keywords
Τυχαία Θέματα