Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Ακόμη και απώλεια της όρασης μπορεί να προκαλέσει ο τραυματισμός του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, ιδιαίτερα μάλιστα εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα από τα πιο βασικά μέρη του ματιού και λειτουργεί όπως το φιλμ στη φωτογραφική μηχανή, συγκεντρώνει το φως που διαθλάται από τον οφθαλμικό φακό και διαβιβάζει στον εγκέφαλο τις εικόνες…

Στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς βρίσκεται μια εξαιρετικά

σημαντική περιοχή που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Αυτή μας επιτρέπει να βλέπουμε ό,τι βρίσκεται ευθεία μπροστά μας. Όταν αποκολληθεί από το τοίχωμα του ματιού, θα πρέπει για να σωθεί η όραση να γίνει αμέσως διάγνωση και θεραπεία.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα ακόμη και μιας τέλειας χειρουργικής αντιμετώπισης για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της όρασης. Και αυτό διότι, όπως συμβαίνει με όλους τους ιστούς του σώματος η εύρυθμη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από τη συνεχή παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο. Εάν η τροφοδοσία αυτή διαταραχθεί, η όραση κινδυνεύει να χαθεί.

Και όσο περισσότερο παραμένει αποκολλημένος ο αμφιβληστροειδής τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκατασταθεί η όραση. Συνεπώς, ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται αμέσως στον γιατρό.

Η αποκατάσταση



«Είναι πολύ σημαντικό από την εμφάνιση των συμπτωμάτων να μην αφήνουμε χρόνο να περάσει, διότι μικραίνουν συνεχώς οι πιθανότητες αποκατάστασης της όρασης. Και αυτό διότι πρέπει να γίνει και ανατομική αποκατάσταση και λειτουργική αποκατάσταση. Όσο λοιπόν δεν πάμε στον γιατρό τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες για λειτουργική αποκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί με το χειρουργείο ο χιτώνας να πάει στη θέση του, οπότε έχουμε την ανατομική αποκατάσταση, αλλά να μη λειτουργεί, δηλαδή να μη βλέπει ο ασθενής, άρα να μην έχουμε λειτουργική αποκατάσταση», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Αρτέμης Κανδαράκης, συντονιστής διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, διασυνδεόμενου νοσοκομείου με τον Ευαγγελισμό.

Η ιδιαίτερη επικινδυνότητα αυτής της νόσου έγκειται στο ότι δεν προκαλεί πόνο και έτσι πολλές φορές ο ασθενής την ανακαλύπτει σε προχωρημένο στάδιο, καθώς αναβάλλει την επίσκεψή του στον γιατρό για τα μικρά και λίγο ενοχλητικά συμπτώματα που έχει.

Συχνά, πριν ακόμη αρχίσει να αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής ο ασθενής βλέπει μυγάκια, έχει φωτοψία (βλέπει σπινθηρισμούς ακόμη και όταν τα μάτια του είναι κλειστά) ή σκίαση σε κάποιο σημείο του οπτικού πεδίου. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν όταν προκληθεί ρωγμή ή οπή στον αμφιβληστροειδή, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Από τις πιο συχνές αιτίες είναι το πολύ έντονο στρες, η πρόοδος της ηλικίας, η μεγάλη μυωπία, το οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης, η επέμβαση καταρράκτη και σοβαροί τραυματισμοί στο μάτι. Όταν συμβεί η αποκόλληση, ο πάσχων χάνει την όρασή του είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά, ανάλογα με την έκτασή της.

Η αντιμετώπιση



Με οποιαδήποτε βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, από ασθένεια (τοξοπλάσμω

Keywords
Τυχαία Θέματα