»Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια»!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM

Ο Παν. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την Παρασκευή 18/5/2012 στο Βήμα fm, στην εκπομπή των Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,

τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 

Οι βασικές μας προγραμματικές κατευθύνσεις θα είναι αυτές, τα 10 σημεία που έχουμε δημοσιοποιήσει. Επί της ουσίας αλλαγή δεν υπάρχει, θα το επικαιροποιήσουμε όμως, κι αυτή την προσπάθεια κάνουμε αυτές τις μέρες. Θα το επικαιροποιήσουμε μπροστά στην ανάγκη να ανταποκριθούμε σε ευθύνες που τυχόν μας αναθέσει ο ελληνικός λαός ακόμη και για τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε άμεσα τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο.

Παράλληλα, η ακύρωση των Μνημονίων θα συνοδευτεί και από τη διεκδίκηση, που θα την θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Με το PSI δεν διεγράφη σχεδόν τίποτα.Ήταν μια διαγραφή απόλυτα ανεπαρκής, η οποία δεν απάντησε σε κανένα πρόβλημα του χρέους, το οποίο, όπως ξέρετε, δεν είναι βιώσιμο.

Το PSI υποτίθεται διέγραψε 100 δις χρέους. Τα 50 δις, όμως, είναι νέο δάνειο που τώρα, όπως βλέπετε, τρέχει, προκειμένου, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Χάσαμε, επίσης, δεκάδες δισεκατομμύρια από το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός του PSI!  

Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, είναι άμεσο μέτρο. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο που, δυστυχώς, οδηγεί στην καταστροφή της χώρας. Μέρα με τη μέρα η Ελλάδα βυθίζεται σε βαθύτερη ύφεση, οδεύουμε, ολοταχώς, σε μισθούς Βουλγαρίας με τιμές Γερμανίας.

Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση που θα απευθύνει τελεσίγραφα. Θα είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα. Και σας λέμε, άμεσα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό, όσο εφαρμόζεται, οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τα αποσαφηνίσαμε για το μνημόνιο.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Θα ζητήσουμε ταυτόχρονα, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του, και αυτό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, αλίμονο, το βλέπουμε, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να γίνει από μία χώρα, η οποία βλέπει ότι το χρέος της εξοντώνει το λαό.

ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αν μας πουν όχι, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό. Μια ανάσα δηλαδή στη χώρα για να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Θα πάμε σε Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος για ένα μεγάλο τουλάχιστον διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση, η οποία πνίγει την οικον

Keywords
Τυχαία Θέματα