Τέσσερεις ακόμη «πελάτες» θετικοί στον ιό του AIDS

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των ιερόδουλων που ήταν φορείς του AIDS αλλά και των πελατών τους αφού τέσσερις ακόμη άνδρες που ήρθαν σε απροφύλακτη επαφή με ιερόδουλη μολύνθηκαν τελικά από τον ιό του AIDS, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Μέχρι στιγμή 160 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και εννιά συνολικά άνδρες έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Η

είδηση αυτή ήρθε δια στόματος του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εν λόγω κρουσμάτων. Ήδη το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει δεχτεί περίπου 8.000 τηλεφωνήματα, όμως οι περισσότεροι από τους άνδρες που δεν έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις έχουν απευθυνθεί σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, υπό το φόβο της δημοσιοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων.

Ο κ. Λοβέρδος δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα των τεσσάρων ανδρών, άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως κάποιοι από αυτούς (ή και όλοι) είναι παντρεμένοι. Στα όσα ακούστηκαν εξάλλου για την πολιτική σκοπιμότητα των τελευταίων αυξημένων ελέγχων, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε πως οι εκλογές συνέπεσαν με τους ήδη δρομολογημένους ελέγχους και όχι το αντίθετο.

Αντίδραση από το Συνήγορο του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών

Για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάνει λόγο από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη, τονίζοντας πως η πρόσφατη δημοσιοποίηση φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμφανίζει εσφαλμένα και αποπροσανατολιστικά τη διασφάλιση δημόσιων αγαθών ως εγχείρημα.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει πως το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός πολιτών απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υποβληθεί στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο επιβεβαιώνει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την ενημέρωση των πολιτών δεν είναι τα προσωπικά στοιχεία και οι φωτογραφίες ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εκδιδόμενων οροθετικών προσώπων, αλλά η ίδια η πληροφορία για τις διαστάσεις διάδοσης του ιού σε συγκεκριμένα οικήματα ή περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Η δημοσιοποίηση εξατομικευμένων στοιχείων και φωτογραφιών, όχι μόνον παραβιάζει δικαιώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιότητας του ασθενούς, αλλά αποτελεί επιπλέον αλυσιτελές μέσο για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας» καταλήγει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων έχουν εξάλλου προειδοποιήσει πως θα σταματήσουν τους ελέγχους αν δε σταματήσει η πρακτική δημοσιοποίησης των φωτογραφιών των εξεταζόμενων, διευκρινίζοντας πως οι εργαζόμενοι τηρούν το ιατρικό απόρρητο και δεν εμπλέκονται στην απόφαση για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των ιατρικών δεδομένων των ατόμων που εξετάζονται ή και λαμβάνουν φροντίδα υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital
Keywords
Τυχαία Θέματα