Συρία: Άγνωστη η ταυτότητα των 48 απαχθέντων Ιρανών

Στη Συρία, μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα των 48 ιρανών που δηλώνουν προσκυνητές και έχουν συλληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Η Τεχεράνη έχει ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του Κατάρ για την απελευθέρωσή τους. Παράλληλα εντείνονται οι συγκρούσεις στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, δύο πόλεων που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος.

Άγνωστη η ταυτότητα των 48 απαχθέντων Ιρανών

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση των σαράντα οκτώ Ιρανών,

που έχουν απαχθεί στη Συρία, από τους αντικαθεστωτικούς: Οι ίδιοι οι απαχθέντες, επιμένουν πως είναι προσκυνητές. Όμως οι Σύροι αντάρτες, τους κατηγορούν πως ψεύδονται για την ταυτότητά τους. Όπως υποστηρίζουν, κάποιοι από τους απαχθέντες, είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, και βρίσκονται στη Συρία, με σκοπό να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ, να καταστείλει το αντικαθεστωτικό κίνημα. Η Τεχεράνη έχει ήδη ζητήσει την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του Κατάρ, προκειμένου να απελευθερωθούν οι απαχθέντες.

Εντείνονται οι συγκρούσεις στο Χαλέπι και τη Δαμασκό

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη συνοικία Σαλαχαντενίν, προπύργιο των εξεγερμένων στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Οι ίδιοι οι αντάρτες, βρίσκονται σε θέση μάχης, καθώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αναμένεται η κλιμάκωση των επιχειρήσεων εναντίον τους: Ο έλεγχος της συγκεκριμένης πόλης, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του καθεστώτος, όπως και ο έλεγχος της πρωτεύουσας Δαμασκού. Και εκεί, πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί από αέρος, με στόχο και πάλι, τις συνοικίες που βρίσκονται οι αντάρτες.

Το Βερολίνο τάσσεται κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απέκλεισε εκ νέου σήμερα μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προειδοποιώντας για μια αυτόματη αντίδραση στην αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τόμας ντε Μεζιέρ, η παραίτηση του Κόφι Αναν από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία δεν αλλάζει σε τίποτε τη θέση της Γερμανίας για την αποστολή δυνάμεων σε αυτή τη χώρα, όπου μαίνεται μια αιματηρή εξέγερση από το Μάρτιο του 2011.

«Η αποτυχία της διπλωματίας δεν πρέπει αυτομάτως να οδηγήσει κατ΄αρχάς στη στρατιωτική επιλογή», εξηγεί ο ντε Μεζιέρ.

Ο Γερμανός υπουργός αναγνωρίζει βεβαίως «ότι προκαλεί απογοήτευση» να παρακολουθεί κανείς τις δολοφονίες στη Συρία «χωρίς να είναι σε θέση κατευθείαν να παρέμβει εναντίον τους», τη στιγμή που οι σύροι αντάρτες μιλούν για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της σύγκρουσης.

Ωστόσο εκτιμά ότι η Γερμανία «πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και επιμελητειακή υποστήριξη στα δημοκρατικά στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης».

«Ο διάδοχος του Κόφι Αναν χρειάζεται μια ισχυρή εντολή από τη διεθνή κοινότητα και την απαραίτητη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας», εκτιμά από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλ

Keywords
Τυχαία Θέματα