Σε πτωτική τροχιά η ελληνική αγορά των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας

Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας, το α΄ τρίμηνο του 2012, με μοναδική εξαίρεση τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που παρουσίασε θετικό αποτέλεσμα, σύφωνα με έρευνα της GfK (δείκτης GfK TEMAX). Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, η εν λόγω αγορά συνέχισε να μειώνεται, το α΄ τρίμηνο του 2012, φθάνοντας τα 460,6 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση της τάξεως

του 16,2%, συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2011. Όπως επισημαίνεται, αυτή η απόδοση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 4ο τρίμηνο του 2011 και, ως εκ τούτου, η αγορά συνέχισε να μειώνεται.
«Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το α΄ τρίμηνο του 2012, («κούρεμα» του ελλείμματος, PSI, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα) επηρέασε σημαντικά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και το διαθέσιμο εισόδημα, με αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 5,8%. Τα φωτογραφικά είδη, με μείωση της τάξεως του 33,6%, ήταν ο τομέας με τη χαμηλότερη απόδοση, ακολουθούμενος από τον τομέα των καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, που παρουσίασε μείωση κατά 30,5%, οι μεγάλες οικιακές συσκευές με μείωση 22,7% και οι μικρές οικιακές συσκευές με μείωση -19,5%. Ο τομέας των ειδών πληροφορικής ήταν σε καλύτερη θέση, με μείωση μόνο 14,8%, ενώ ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείου διατηρήθηκε σχετικά σταθερός με μείωση 5%.
Αναλυτικότερα, από την έρευνα προέκυψαν τα εξής:

«Μικρές οικιακές συσκευές: Από τη σταθερότητα στην απότομη μείωση

Ο τομέας των μικρών οικιακών συσκευών παρουσίασε μείωση της τάξεως του 19,5%, το α΄ τρίμηνο του 2012, φθάνοντας τα 39,4 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση των ιδιωτικών ετικετών σε κάποιες κατηγορίες ή των πολύ γνωστών μαρκών σε κάποιες άλλες κατηγορίες μέσα στον τομέα επηρέασαν κατά πολύ τα αποτελέσματα. Κατηγορίες, όπως χύτρες, τοστιέρες, φραπεδιέρες και hairstylers, (όπου οι ιδιωτικές ετικέτες προωθήθηκαν ιδιαίτερα) παρουσίασαν διψήφια ποσοστά μείωσης. Στην κατηγορία προετοιμασία φαγητού, το ποσοστό μείωσης ήταν μονοψήφιο, παρόλο που είναι από τις πιο ακριβές κατηγορίες. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στα επώνυμα προϊόντα, που κατέγραψαν καλύτερη απόδοση από την προηγούμενη χρονιά.
Η προαναφερόμενη απόδοση των επώνυμων προϊόντων είναι, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καταναλωτές μένουν περισσότερο εντός του σπιτιού. Συνήθως, αυτό σχετίζεται με την ανάγκη αγοράς επώνυμων προϊόντων, που δημιουργεί την αίσθηση ενός καλύτερου περιβάλλοντος.
Από την άλλη πλευρά, τα επώνυμα προϊόντα βοήθησαν και άλλες κατηγορίες, όπως τις ξυριστικές μηχανές να μείνουν σταθερές έναντι του α΄ τριμήνου του 2012.
Επισημαίνεται ότι τα κλιματιστικά έχουν εξαιρεθεί από τον τομέα των μικρών οικιακών συσκευών και τα στοιχεία έχουν επανεπεξεργαστεί, για τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλες Οικιακές Συσκευές: Η μείωση οφείλεται κυρίως σε 3 κατηγορίες

Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ κα

Keywords
Τυχαία Θέματα