Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία

Με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,68% και καταλαμβάνει εκτός απροόπτου 129 έδρες στη νέα βουλή. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποστοστό 26,89% και 71 έδρες. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ

με 12,32% και 33 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,49% και 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,92% και 18 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά με 6,24% και 17 έδρες και το ΚΚΕ με 4,515 και 12 έδρες.

Εκτός κοινοβουλίου μένουν τα ακόλουθα κόμματα:  Δημιουργία Ξανά, με ποσοστό 1,59%, ΛΑ.Ο.Σ., με ποσοστό 1,57%, Οικολόγοι Πράσινοι, με ποσοστό 0,88%

Η αποχή φτάνει το 37,6%.

Σε 10 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα διαφορετικό απ’ ότι στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην Α’ Αθηνών, στην Α’ Πειραιώς και στην Α’ Θεσσαλονίκης πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η ΝΔ, ενώ στις εκλογές του Μαϊου είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η ΝΔ εκλέγεται πρώτη δύναμη στη Ροδόπη, παίρνοντας την πρωτιά από το ΠΑΣΟΚ.

Στη Ζάκυνθο και στη Μαγνησία πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες είχε αναδειχθεί η ΝΔ.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, παίρνοντας την πρωτιά από το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, στη Σάμο ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πρωτιά από το ΚΚΕ.

Στο Λασίθι, με διαφορά ελάχιστων ψήφων (28 ψήφοι) κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ.

Στη Β’ Πειραιώς έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό της η ΝΔ με 18,81%, με την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων να φτάνει στο 65%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο είχε τη χειρότερη εκλογική απόδοση με 14,67%.

Ειδικότερα, η ΝΔ έλαβε το μικρότερο ποσοστό, εκτός από τη Β’ Πειραιώς, στα Χανιά με 20,25%, στο Ηράκλειο με 20,44%, στην περιφέρεια Ρεθύμνης με 23,78% και στην Κέρκυρα με 24,51%.

Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε, πέρα από τον Έβρο, στις εκλογικές περιφέρειες, Σερρών με 16,30%, Λακωνίας με 17,14%, Δράμας με 17,21% και Καστοριάς με 17,56%.

Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται

Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ..

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Μανώλης Γλέζος, η Θεανώ Φωτίου και ο Δημήτρης Τσουκαλάς.

Από το ΠΑΣΟΚ οι Πύρρος Δήμας και Φώφη Γεννηματά.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες εκλέγεται ο Τέρενς Κουϊκ.

Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγεται ο Χρήστος Παππάς και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Σπύρος Λυκούδης. Από το ΚΚΕ, τέλος, δεν εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας (πρώτος ήταν ο Θανάσης Παφίλης).

Θετική η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από ΕΕ και ΗΠΑ

Με ανακούφιση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, υποδέχτηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ. Οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη προχώρησαν σε εκτίμηση του αποτελέσματος και εξέφρασαν την ελπίδα για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμ

Keywords
Τυχαία Θέματα