Πολιτική κόντρα για τις αποκρατικοποιήσεις ΕΛΒΟ και ΕΛΤΑ

Νέο μέτωπο κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ανοίγει με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαδικασία εξπρές που αποφασίστηκε για τα ΕΛΤΑ και την ΕΛΒΟ. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις έως το τέλος Αυγούστου πριν τη νέα άφιξη

της τρόικας στην Αθήνα.

Έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις πυροδοτούν οι αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι στόχος δεν είναι μόνο το ταμειακό όφελος, αλλά να σταλεί και το μήνυμα ότι η Ελλάδα φεύγει από το κρατικοκεντρικό μοντέλο.

Αγώνα δρόμου για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ανοίγοντας ταυτόχρονα με διαδικασίες- εξπρές το δρόμο για τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις με την ΕΛΒΟ και τα ΕΛΤΑ να βρίσκονται ψηλά στη λίστα δίνει η κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, ενώ αποφάσισε και την πώληση της ΕΛΒΟ για την οποία ανέθεσε στην δικηγορική εταιρεία «Ι.Κ. Ρόκας και Συνεργάτες» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις εταιρείες «Αttica Bank Α.Τ.Ε.» και «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.» το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Αναγκαία χαρακτηρίζει τα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου για να σταματήσει, όπως λέει η εξάρτηση τη χώρας από τους δανειστές, ενώ σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνει στην εφημερίδα «Επενδυτής»: «Στόχος των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι απλώς το ταμειακό όφελος. Με τις αποκρατικοποιήσεις επιδιώκουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι αξίζει να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία».

Οι αποκρατικοποιήσεις θα ένα από τα βασικά πεδία σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κι αυτό φαίνεται από την σκληρή αντίδραση της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ

«Η απόφαση εξπρές της κυβέρνησης, η οποία για άλλη μια φορά ελήφθη Παρασκευή το βράδυ «του φονιά», να ανοίξουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ, συνιστά Αυγουστιάτικο πραξικόπημα και δρομολογεί ένα νέο εθνικό έγκλημα.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές δεν πρέπει να δεχτούν το ξεπούλημα, δεν πρέπει υποταχθούν στους εκβιασμούς και τη συκοφαντία. Ο λαός έχει συμφέρον να σταθεί δίπλα τους και να πει όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.», τονίζει το ΚΚΕ.

«Από δύο νευραλγικούς τομείς, που σχετίζονται με την επικοινωνία και τις μεταφορές, ξεκινά το πάρτι του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Εταιρείες άλλοτε βιώσιμες και κερδοφόρες σήμερα χαρίζονται σε ξένους επενδυτές. Κύριος στόχος της συγκυβέρνησης είναι να εκχωρηθεί στους τοκογλύφους το σύνολο του εθνικού μας πλούτου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωμ

Keywords
Τυχαία Θέματα