Οριακό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα exit poll

Προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό από 28,6-30%, έναντι 27-28,4% του ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική Βουλή δείχνει η τελική εκτίμηση του exit poll που μετέδωσαν λίγο μετά τις 20.30 οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Βάσει του δεύτερου exit poll, απώλειες σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου

παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, ενώ τις δυνάμεις της φαίνεται πως διατηρεί η Χρυσή Αυγή. Εκτός του Κοινοβουλίου μένουν, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι-Πράσινοι και Δημιουργία Ξανά.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 28,6-30%, ΣΥΡΙΖΑ 27-28,4%, ΠΑΣΟΚ 11-12,4%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,8 – 7,8%, Χρυσή Αυγή 6,5-7,1%, ΔΗΜΑΡ 5,8-6,6% και ΚΚΕ 4,8-5,6%.

Σύμφωνα με το δεύτερο exit poll των εταιρειών ALCO, MRB, Metron Analysis, Οpinion και ΜΑRC η κατανομή των εδρών φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 127, ΣΥΡΙΖΑ 72, ΠΑΣΟΚ 32, Ανεξάρτητοι Ελληνες 21, Χρυσή Αυγή 19, ΔΗΜΑΡ 16, ΚΚΕ 13.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue, που βασίζεται στη ροή των μέχρι στιγμής εκλογικών αποτελεσμάτων, η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα με 29,5% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 27% και ΠΑΣΟΚ με 12,4%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συγκεντρώνουν 7,4%, η Χρυσή Αυγή 6,9%, η ΔΗΜΑΡ 6,2% και το ΚΚΕ 4,5%.

Σύμφωνα με τη Singular Logic – την εταιρεία που για μία ακόμη φορά έχει αναλάβει τη συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων- η πρώτη ασφαλής εκτίμηση θα πρέπει να αναμένεται στις 21.30. Από πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Α. Μανιτάκης, δήλωσε πως η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει από τη Singular Logic όταν θα υπάρχει «ικανό και αντιπροσωπευτικό δείγμα».

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%, το ΚΚΕ 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97%, η Δημοκρατική Αριστερά 6,11%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,93% και ο ΛΑΟΣ 2,9%.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως πρόβλεψη βάσει του exit poll», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ.

Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος ανέφερε επίσης πως θα σχηματιστεί ή κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.

Για βραδιά ώριμης δημοκρατίας, μίλησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης λίγο μετά τη δημοσιοποίηση τoυ exit poll, εκτιμώντας πως ό,τι και αν γίνει στο τέλος της βραδιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι ένα κόμμα από το 4,5% είναι πλέον στη ζώνη του 27% – 30%, αλλά αυτή την ώρα δεν προέχουν οι κομματικοί πανηγυρισμοί.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το μήνυμα της κάλπης είναι «συνεργαστείτε γιατί η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο», αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης».

«Όλα δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή από έκτο κόμμα θα είναι σήμερα το βράδυ το τέταρτο κόμμα της Βουλής» ανέφερε ο Νίκος Μιχαλολιά

Keywords
Τυχαία Θέματα