Η Τρόϊκα στην Αθήνα – Η συγκυβέρνηση υποταγμένη στο μνημόνιο

Πρώτα η «διάγνωση» και μετά το «φάρμακο». Με αυτό, το, μάλλον, μακάβριο σκεπτικό,  ξεκινάει σήμερα η τρόικα τις επαφές με τις ελληνικές αρχές, ενώ το μήνυμα φαίνεται να το έχει λάβει η κυβέρνηση που από χθες έχει αρχίσει να ρίχνει τους τόνους και τις προσδοκίες από τις επερχόμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου (το πολύ έως τις 20 του μήνα) θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα

να έχουν ολοκληρώσει το «διαγνωστικό» της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκεται ο προϋπολογισμός, αλλά και τι έχει προχωρήσει στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η τρόικα δεν τρέφει αυταπάτες. Είναι βέβαιη ότι θα διαπιστώσει μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2ο Μνημόνιο, ιδιαίτερα τους δημοσιονομικούς.

Για αυτό και τα υψηλόβαθμα στελέχη της καταφθάνουν αύριο στην Αθήνα και θα έχουν ολιγοήμερη παραμονή.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενώ μέχρι το Σάββατο (που έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν) θα έχουν επαφές με άλλους υπουργούς νευραλγικής σημασίαςγια την εφαρμογή του Μνημονίου και με τους ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα τεχνικά στελέχη της τρόικα θα παραμείνουν στην Αθήνα για να «ξεσκονίσουν» τα υπουργεία και να διαπιστώσουν τις «καθυστερήσεις». Στόχος τους είναι μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου να έχουν ολοκληρώσει την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να την παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας και να γίνει συζήτηση λίγων ημερών με την Κομισιόν, τις (βασικές) χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η κατ” ευφημισμόν λεγόμενη «διαπραγμάτευση» θα αρχίσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (στις 24 του μήνα εκτός απροόπτου). Τότε, η τρόικα θα γνωρίζει επακριβώς τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην ελληνική οικονομία και θα έχει έτοιμη τη νέα «συνταγή» περικοπών και απορρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Μέχρι τότε, θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί. Οι διεκδικήσεις για διετή παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και για αξιοποίηση της απόφασης της Ευρωζώνης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, συνεχίζουν να υπάρχουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά πλέον έχουν πέσει κατά αρκετές θέσεις, αν δεν έχουν εξατμιστεί!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Γ. Άσμουσεν, κατά την διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον Γ. Στουρνάρα, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα μπορέσει, ίσως (!), να συζητηθεί και το θέμα της παράτασης κατά 2 χρόνια του χρόνου μείωσης του ελλείμματος!

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για να συζητήσει:

1) Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση θελήσει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και το καθεστώς της μετενέργειας, θα πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα